2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Merkely: Nincs járvány az országban

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Klubrádióban azt mondta, az utóbbi két hétben a koronavírus-esetek nagy része behurcolt eredetű.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Esti gyorsban azt mondta: tankönyvi értelemben nincs járvány. Voltak olyan hetek, amikor egy-két koronavírusos eset volt, olyan nap is akadt, amikor egy se. Most az elmúlt egy-két hétben emelkedett meg a bizonyított esetek száma az országban, de ezek mögé nézve látható, hogy behurcolt gyökerűek, relatíve sok nem magyar állampolgár van a fertőzöttek között, illetve nem magyar állampolgár által okozott fertőzések is akadnak, például a váci kézilabdacsapat, ahol egy szerb vendégjátékos fertőzte meg a többieket. Ezek figyelembe vételével döntöttek az országba beutazást nehezítő korlátozásokról.

Májusban, amikor a négy egyetem reprezentatív, országos elvégezte felmérését, lehetett látni, hogy több mint tízezer esetből 3 volt pozitív, de csak egy nem kórházban, hanem közösségben. Szépen lassan az ismert esetek kontaktjai lecsengtek, egészen alacsony igazolt fertőzésszám alakult ki. Nyáron az emberek többet vannak a szabadban, kevesebbet zárt térben, a vírus nem igazán fertőzőképes melegben, 25 fok felett, így segít Magyarország kontinentális éghajlata. A különbség a környező országokhoz képest abban van, hogy ők nem vezettek be olyan korán szigorításokat és rosszkor, nem kellő óvatossággal nyitottak.

Nincs egyértelmű adat rá, hogy tudná szórni a vírust légkondi, de a hideg kedvez a terjedésének. Ezzel együtt a dél-amerikai, arab országokban, vagy például Texasban is nagyon komolyan terjed a járvány, ennek az az oka szerinte, hogy az emberek nem a szabadban tartózkodnak. Túl meleg van, az emberek nem kint vannak, hanem zárt terekben csoportosulnak, ahol megy a légkondicionálás.

(forrás: Klubrádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés