hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.
hirdetés

Kinevezték az új kormány helyettes államtitkárait

Vasárnaptól 108 helyettes államtitkár működik Magyarországon. A 2010-ben alakult Orbán-kormányban még 64-en voltak, írja a hvg.hu.

A helyettes államtitkárok elméletben politikamentes tisztviselők, akik a kormányváltozástól függetlenül végzik a munkájukat, bár a gyakorlatban jobb- és baloldali kormányok idején egyaránt gyakori volt a mozgás a politikai és a köztisztviselői állások között. Most tulajdonképpen csak a megszűnt (illetve szétdobott) Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesen 29 helyettes államtitkárát kellett volna elhelyezni, de a miniszterelnök számos cserét hajtott végre a változatlan névvel működő tárcáknál is, például az Agrár- és az Igazságügyi Minisztériumban, írja a lap, jelezve: a 108 főből 41 új kinevezett, míg az eddigiek közül 37-en június 12-től – legalábbis egyelőre – nem kaptak új megbízatást.

A legtöbb helyettes államtitkár (19) a Miniszterelnökségen működik, a Kabinetirodán 16, a kibővült hatáskörű Belügyminisztériumban pedig 14 a hvg.hu szerint.

*

A Magyar Közlönyben a felmentésekről és kinevezésekről szóló miniszterelnöki határozatok szombaton jelentek meg. Ezek szerint Orbán Viktor korábbi határozatait május 25-i hatállyal úgy módosítja, hogy dr. Boér Gábor, Kisfaludy László András, dr. Simon Attila István és dr. Tóth László tekintetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megnevezés helyett Belügyminisztérium megnevezést kell érteni.  Majd a következő határozatban dr. Simon Attila Istvánt június 11-i hatállyal felmenti, és 12-i hatállyal Csizi Pétert, Kivés Zoltánt, dr. Sölch Gellér Boldizsárt és Tóth Juditot a BM helyettes államtitkáraivá nevezi ki.

(forrás: hvg.hu, Magyar Közlöny, MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink