hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kincses egymilliós orvosi alapbért akar (Bővítve!)

A hálapénz ellen több eszközre van szükség. Az első a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok ki lettek emelve, meg lettek becsülve, mondta az Index videointerjújában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke. Az InfoRádió is kérdezte.

El kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen az orvosi alapbér, tette hozzá. Ki kell mondatni a TB-törvénnyel, hogy az ellátás az éppen beosztott orvossal jár, ha én nem ezt szeretném, akkor azt plusz pénzből kell megvásárolni, szerződéssel, mondta Kincses. De, tette hozzá, ők nem szakszervezet, nem ez a céljuk, ez csak eszköz a jobb egészségügyért.

Akkor tud a miniszterrel, államtitkárral tárgyalni, ha az orvosok mögé állnak. Szerinte az orvosok közül "egyre többen" állnak ki a hálapénz ellen, főleg, hogy például egy nagy orvos gyakran "szint alatti" dolgokat kell vállaljon a hálapénzért, kis műtéteket, szüléslevezetéseket, ami egyre kevésbé tetszik neki. "Ezért nem vagyok pesszimista a jövőt illetően".

Beszélt arról is, hogy a páciensek számára is elérhető minőségi mutatói rendszert akarnak bevezetni. "Enélkül nem lehet előrelépni". Transzparencia kell, standardok, visszamérhetőség. A betegek véleménye is megjelenhet, de csak úgy, mint mondjuk a Booking.comon, azaz csak az értékelhet orvost, aki a betege volt, nem pedig "az egész utca". Ha nem ér el valaki egy pontszámot, akkor olyan képzésre irányítják majd.

A kamara egymilliárdból gazdálkodik, ennek felét a központ döntése alapján költötte el Éger, 45 százalék volt, ami "lekerült" a területi szervezetekhez. Éger fizetése egymillió forint fölött volt, de egymillió-egyszázezer alatt. Plusz jutalmak, amiket magának adott, mondta kérdésre Kincses. Éger háromhavi bérrel, plusz a szabadságkifizetésekkel távozik. Kincses a saját fizetését nem tudja még, de annyit kér, mintha szakorvosként dolgoznia valahol, közli a lap, ahol a videóinterjú is megtekinthető.

*

Kincses Gyula úgy látja, 500 milliárd forint többletforrásra lenne szüksége az egészségügynek. Az új elnök tervei szerint változni fog a kamara elnökségének és a tagságának a viszonya, hiszen mint az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, nem az elnökségnek van tagsága, hanem a tagságnak elnöksége. Közösen döntenének sok mindenben, és alulról várják majd az ötleteket, kéréseket, hogy mibe álljon bele a Magyar Orvosi Kamara. Ehhez viszont át kell alakítani a kamara szerkezetét és működését, profilírozni kell, hogy ki az, aki az alapellátásért, ki az, aki a minőségbiztosításért, ki az, aki a transzparenciáért, az ágazaton belüli humánerőforrás helyzetéért felelős, és egy e-kamara jelleggel ezt az egészet sokkal konzultatívabb, gyorsabb, kapcsolatrendszerűbbé kell alakítani: egy kvázi Facebook-szerű belső kommunikációs vezérletet kell létrehozni, ahol az azonos érdeklődésű kollégákat csoportba lehet szervezni. Így, amennyiben például jön egy rendelet, akkor azon kamarai tagok kapják meg az előterjesztést véleményezésre, akiknek ezzel kapcsolatban van előéletük, tudásuk, érdeklődésük – sorolta az elnök.

További részletek

(forrás: Index, InfoRádió)
hirdetés

Könyveink