hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Elnökváltás a kamarában: Éger búcsúzott, Kincses beköszönt (Frissítve)

Nagy fölénnyel Kincses Gyula, az Újratervezés csoport által támogatott elnökjelölt vezeti a Magyar Orvosi Kamarát a következő négy évben. Így döntött szombaton délelőtt a tisztújító küldöttközgyűlés.

Tizenhat év után búcsúzni kényszerült orvosi kamarai elnöki tisztjétől Éger István. A pártpolitikai elemektől sem mentes választási kampányt követően – amelynek során az Újratervezés orvos csoport rendszeresen arról számolt be, hogy a kamara alapszabályát is sértő módon akadályozták őket a küldöttek elérésében – Kincses Gyula fül-orr-gégész, egészségügyi szakértő, korábban MDF parlamenti képviselője, az első Orbán-kormány főtanácsadója,a második Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára kapta a jelenlévő küldöttek szavazatainak többségét. Kincsest 202 szavazattal támogatták, ezzel szemben Éger 120 szavazatot kapott.

A változás szelét előrevetítette, hogy a péntek délutáni a küldöttközgyűlés nem fogadta el Éger István elnöki beszámolóját. Bár az igenek száma 98 volt a 81 nem szavazattal szemben, a 18 tartózkodás „csendes” nemnek számít, tekintettel arra, hogy a kamarai törvény értelmében a jelenlévők 50 százalékának kellett volna elfogadnia az égeri jelentést. Ehhez egyébként mindössze egyetlen igen szavazat hiányzott. A kamara alapszabálya szerint az elnöki beszámoló elutasítása esetén a felügyelőbizottságnak kezdeményeznie kellett volna az elnök visszahívását, azonban tekintettel arra, hogy az elutasítás a tisztújítás során történt, ez elmaradt.

Az elnöki tisztségért egyébként a két „veterán” mellett ismét jelöltként indult a 47 éves Lotz Gábor patológus, aki már négy évvel ezelőtt is ringbe szállt az elnöki posztért, ám az elnökjelöltek választást megelőző programismertetését azzal zárta, hogy visszalép az indulástól.

Mindent visz az Újratervezés

Az Újratervezés csoport adja a MOK két új alelnökét is, Lénárd Rita belgyógyász, és Álmos Péter szegedi pszichiáter kapott bizalmat a küldöttektől. A fogorvos alelnöki tisztséget ugyancsak a csoport által támogatott Nagy Ákos fogorvostölti be. Ugyancsak a kamara megújítását ígérő társaság jelöltje, Kárász Anikó fogorvos lett a MOK főtitkára. Miután a titkári pozíciókba Nagy Marcell, Meglécz Katalin, Svéd Tamás és Tóth Ildikó kerültek, az Újratervezés adja a MOK új elnökségét.

Az Országos Felügyelő Bizottság elnöke és alelnöke ugyancsak az Újratervezés támogatottjai közül került ki, az OFB-t Balatincz Péter vezeti, alelnöke pedig Al-Katib Kamil. Az új bizottság hét tagjából hat az Újratervezés jelöltje. Az Országos Etikai Bizottság elnöki posztján is változás történt, ahol Harsányi Lászlót Böszörményi-Nagy Géza (ÚT) váltotta, azonban elnökhelyettesi posztját megőrizte Békefi Dezső. Az Etikai Kollégium elnöki pozíciójára Hegedűs Zsoltot (ÚT) választották a küldöttek.

A szakmáért és a betegekért állnak ki

Nem elnököt választottak az orvosi kamara küldöttei, hanem elnökséget – nyitotta a választást követő első elnöki sajtótájékoztatóját Kincses Gyula. Mint mondta, az, hogy az Újratervezés csoport jelöltjei döntő támogatást kaptak a választás során, lehetővé teszi, hogy koherens munkával léphessenek előre.

Arra vállalkoztunk együtt, hogy a MOK-ot valódi szakmai köztestületté tegyük – folytatta, hangsúlyozva, hogy véget vetnek annak a megosztottságnak, amelyet a kampány óhatatlanul generált az elmúlt hetekben; így számítanak az eddigi elnökség tapasztalataira is, mert „nem arról van szó, hogy eddig ők voltak, most pedig mi jövünk”, csupán arról, hogy nem tartották kellően hatékonynak a kamara eddigi vezetőinek munkáját.

Szóvá fogjuk tenni azt, ami nem jó a szakmának vagy a betegeknek – ígérte a jövőre vonatkozóan Kincses Gyula, ahogyan azt is, hogy a tárgyalásokban keményebbek, a reformokban viszont együttműködőbbek lesznek a döntéshozókkal annak érdekében, hogy egy betegbarát, hálapénz-mentes egészségügy alakuljon ki.

Sürgető a bérek rendezése, érezzük, hogy nagy a nyomás a tagság felől. Nem fogunk kapkodni, mert az hibákhoz vezet, de határozott lépéseket fogunk tenni – ezt már Álmos Péter, a MOK új alelnöke szögezte le, miután Kincses Gyula maga mellé szólította a másik két alelnökkel, Lénárd Ritával és Nagy Ákossal együtt. – Ne üljünk ott egy tárgyalóasztal mellett úgy, hogy a másik fél pontosan tudja, hogy nem szervezhetünk sztrájkot – folytatta Álmos Péter, bár szerinte sztrájkra nem is lesz szükség, mert a küldöttgyűlés elfogadott egy határozatot, amelyben felhatalmazták az orvosi kamara elnökségét, hogy a területi szervezetekkel együtt kezdje meg az önként vállalt túlmunka felmondásának koordinációját, ami „bőségesen elég, hogy nyomást gyakoroljunk a mindenkori kormányra”.

A kamara a betegek érdekeit védi, hogy ezáltal az orvosok érdekeit védje – vázolta a MOK jövőbeni szemléletmódját az alelnök, aki szerint fontos, hogy a társadalom irányába is nyisson az orvosi kamara, és ennek érdekében betegszervezetekkel, más szakmák képviseleteivel is közösen lépjen fel adott ügyekben.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink