hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kevesebb lett a pulykapénz a mentőknél (Frissítve!)

Az Országos Mentőszolgálatnál volt, aki a várt 37 ezer forint helyett csak 4500-at kapott év végi juttatásként, a Népszava szerint vissza is utalta.

A Népszava úgy tudja, a feszültség abból adódik, hogy szolgálatnál működő egyik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016. év végén megkötött kollektív szerződést. (A szervezetnél működik egy másik érdekvédelmi közösség is, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete.) Elsősorban az kifogásolta a MOMSZ, hogy nem vehettek részt a kollektív szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokon. Kifogásuk nyomán, december 11-én a Kúria hatályon kívül helyezte a kollektív szerződést. A Kúria döntésével viszont a megállapodásban foglalt, fix összegben meghatározott több juttatás – így a munkaruha-mosatás, a cipőhasználat és bankszámla költségének térítése – is odaveszett.

Kármentésként az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója úgy döntött: az eddig költségtérítésként utalt juttatást kifizetik munkabérként. Csakhogy mivel juttatás helyett munkabérként számfejtették az összeget, sokaktól nagyobb tételt vontak le. Így fordulhatott elő, hogy végül különböző összegek érkeztek a számlákra. Úgy tudjuk, volt akinek mindössze 2-3 ezret utaltak, és akadtak, akik a juttatásként várt összegnek csak a felét vagy háromnegyedét kapták meg.

A lap kérdésére az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatósága azt írta: a Kúria döntésének időpontja miatt az idei év végi juttatásokat csak ,,hóközi kifizetésként” folyósíthatták, ez pedig befolyásolta a levonások mértékét. Ígérték viszont, hogy a következő hónapban kompenzálják az érintett dolgozókat. Az OMSZ tájékoztatása szerint a szervezet főállású munkavállalóinak bruttó 56 000 forintot számfejtettek, és 7963 főnek összesen nettó 262,3 millió forintot fizettek ki. Arra a kérdésünkre, hogy hány dolgozó küldte vissza a pénzt, azt válaszolták: egyetlen ilyen esetről van tudomásuk, az összeg az OMSZ számlájára került.

Frissítés: A MOMSZ a Facebookon reagált

MOMSZ: a saját kollektív szerződését szegte meg az OMSZ

„Hiába állítja az Országos Mentőszolgálat, hogy a kollektív szerződés hatályon kívül helyezése miatt utalt kevesebbet a bajtársaknak a szokásos év végi 37240 forint helyett, ez hazugság. Nem a Magyarországi Mentődolgozók Szakszervezete a hibás ebben, hanem a munkáltató” – jelentette ki az érdekképviselet vezetője.

Kusper Zsolt hangsúlyozta, a Magyar Államkincstár már december 10-én számfejtett, egy nappal azelőtt, hogy a Kúria érvénytelenítette volna a kollektív szerződést. Azaz, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szándékosan szembement a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ) által között kollektív szerződésben rögzítettekkel. Vagyis szerződést szegett, a kedvenc, házi szakszervezetével kötött, saját megállapodását rúgta fel.

„Ráadásul a kollektív szerződés hatályon kívül helyezésével a korábbi, OMSZ-MÖSZ megállapodást léptet újra hatályba, az úgynevezett 1-77-est. Már ebben is a 37240 forintos tétel szerepel, ezt tehát levonások nélkül mindenféleképpen el kellett volna utalniuk a bajtársaknak. Annyi történt, hogy velünk akarják elvitetni a balhét” – hangsúlyozta az elnök.

Kusper Zsolt hozzátette, a szabálytalanságra írásban fogják felhívni a munkáltató figyelmét, ha már a MÖSZ, akivel ezek szerint felrúgta a megállapodását az OMSZ, ezt nem tette ezt meg.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink