hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Két vállon az intenzív ellátás Nógrádban

Nincs olyan nap, amikor Budapesten és Pest megyében minden intenzív osztály probléma nélkül működik, írja Kunetz Zsombor a 444.hu-n.

 

Kapcsolódó cikkek

Vagy nincs elég személyzet egyes osztályokon, vagy nincs elég felszerelés, lélegeztető gép, monitor, ágy, vagy éppen valamilyen kórházi járvány van, vagy összeomlott az informatika, beázott a kórterem...

Most éppen az influenza fektette két vállra az intenzív betegellátást, és maradt egy egész megye szabad intenzív osztályos ágy nélkül. Ez derül ki a Nógrád Megyei Kormányhivatal által kiadott január 28-i tájékoztatásból, amelyet az országos tisztifőorvos asszonynak címeztek – állítja Kunetz Zsombor ovos-egészségpolitikai szakértő. Mint írja az agyi katasztrófa ellátás sincs jobb helyzetben. Csütörtökön a Budapesten és Pest megyében működő tizenegy stroke-centrumból négy mondta le a betegek fogadását különböző indokokkal.

A probléma azonban jóval nagyobb, országos. Egy szintén január 28-i keltezésű levélben az országos tisztifőorvos ellátási érdekből kijelöli valamennyi intenzív ellátás szakmában fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező egészségügyi szolgáltatót Magyarország bármely területéről érkező, intenzív ellátást igénylő betegek ellátására. Azaz minden magyarországi intenzív osztály most már nemcsak a saját területéről, hanem Magyarország egész területéről bárhonnan köteles intenzív terápiás ellátást igénylő beteget fogadni. 500 ezer forintos pénzbírságot is kilátásba helyez a renitensekkel szemben, ami egyébként egy komolyabb esetnél még meg is érheti a kórháznak: olcsóbbra jön ki, ha kifizeti a büntetést, mintha vállalja az ellátást.

További részletek

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink