hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Két év múlva nyílik az OPAI biztonsági osztálya

A tavaly nyár óta üzemelő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) speciális profiljairól – az evészavaroktól a szexuálmedicináig – közöl áttekintést az MNO.

Várhatóan 2016-ban nyílik a 30 férőhelyes kiemelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztály, ahol az olyan agresszív, még a hagyományos zárt részlegen sem kezelhető betegekkel foglalkoznak majd. A részlegen egyszemélyes kórtermeket, vandálbiztos mosdót, zuhanyt, kilincset, bútorokat helyeznek el, s az itt tartózkodók kezelését nagyszámú személyzet biztosítja.

Erre azért van szükség, mert egyre több páciensnél jelentkezik az úgynevezett drogok indukálta pszichotikus állapot. – A közhiedelemmel ellentétben nem a skizofrének jelentik a veszélyt másokra, hanem azok a betegek, akiknél ez az állapot droghasználattal párosul. Ilyenkor az illető kiszámíthatatlanná válik, így váratlan reakciói miatt tapasztalatot és óvatosságot igényel a kezelése – magyarázta a lapnak Németh Attila főigazgató.

Ha feláll az OPAI-ban az emelt biztonsági osztály, akkor az a jelenleg hasonló funkciót betöltő Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézettel (IMEI) párhuzamosan működik majd. Az IMEI-be csak azok a bíróság által már elítélt pszichiátriai betegek kerülnek, akik bűncselekményt követtek el, de pszichiátriai betegségükből kifolyólag nem voltak képesek felmérni tettük következményét. Az OPAI új osztályára pedig olyan  súlyosan agresszív betegek, akik vagy nem követtek el bűncselekményt, vagy ügyükben még nem született bírói határozat.

Az itt dolgozó orvosoknak és ápolóknak egyaránt speciális szaktudásra lesz szükségük, és önvédelmi gyakorlatokat is el kell sajátítaniuk – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink