hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A gyógyítás gerincét a speciális ambulanciák adják majd

A társszakmákat is bevonná a lelki betegek ellátásába a Fővárosi Nyírő Gyula kórház nemrég kinevezett főigazgatója – írja a Magyar Hírlap.

Országos centrumot szervezne a lelki betegek ellátására a Nyírő Gyula kórház újonnan kinevezett főigazgatója. Németh Attila pszichiáter szerint a szakma egyik rákfenéje, hogy a kezdetben még enyhe tünetekkel járó betegségek kezeletlenül maradnak, és a pszichiátriai osztályok ágyait sokszor már idültté váló, súlyos esetek foglalják el, ahol már kevesebb remény van a gyógyulásra. Van olyan terv, amely szerint a bezárt OPNI helyett létrehozandó Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) a Nyírő Gyula kórház területén létesülne – írja a Magyar Hírlap a Németh Attilával készített interjúja bevezőjében, amiből egy rövid részt idézünk:

– Milyen ágyszáma, szakmai szerkezete lesz az OPAI-nak?

– Hangsúlyozom, a helyszínt még nem jelölték ki, illetve nem véglegesítették, de az OPAI struktúráját a szakma már egy éve elkészítette. Az intézetnek módszertani, betegellátó, kutató és oktató feladatokat egyaránt el kell látnia. A gyógyítás gerincét a speciális ambulanciák adják majd, ezekkel szeretnénk megerősíteni az országos ellátást. Így biztosíthatjuk például az eddigi terápiákra nem reagáló depressziósok vagy a szorongásos betegségben szenvedők kezelését. Emellett bizonyos függőségek, a többi között a játékszenvedély kezelése is megjelenne, és terveim szerint ugyancsak foglalkoznánk a szexuális zavarok terápiájával. Az ambulanciák munkáját a fekvőbeteg-ellátási lehetőség erősíti háttérként. Ez a rész körülbelül száz ágyat jelentene, melynek egyik fele pszichiátriai, a másik addiktológiai profilú lenne. A korszerű ellátáshoz a társszakmák képviselőit, így a neurológusokat és a belgyógyászokat is be kell vonni a munkába.

– Mennyiben különbözik majd az OPAI munkája az előző ciklusban megszüntetett „Lipótétól”?

– Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) nyolcszáz ággyal működött, jelentős területet látott el, s kevés volt a specializált osztálya. A több mint száznegyven éves hagyományai folytán sok krónikus beteg akár évtizedeket is ott töltött. Így is hatalmas tudományos potenciál összpontosult ott, és nemzetközi hírű volt például az öngyilkosság vagy az epilepszia kutatásában is. Mi nem rutinjellegű, hanem speciális ellátást szeretnénk nyújtani, a lehető legmagasabb színvonalon. Emellett húzóerőként előtérbe helyezzük a szervező, módszertani munkát, hogy a pszichiátriai, és főleg az addiktológiai ellátás nívója emelkedjen az országban. Nagyon kevés az addiktológiai osztály, és még kevesebb szakember van, miközben a betegek száma egyre növekszik – olvasható a magyarhirlap.hu-n.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés