hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Készül a meddőségi szakambulancia-hálózat

Az elgondolás szerint minden megyei kórház végezne meddőségi szakambulancia-ellátást a betegfelvételtől a mesterséges ondóbevitelig, írja a G7.

Bár a kormány nem verte nagydobra, de mintegy öt hónapja működik az állami meddőségi programot koordináló Humánreprodukciós Igazgatóság (HI) az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül, és már bele is kezdett a Nemzeti Humán Reprodukciós Regiszter összeírásába. Az igazgatóságot az OKFŐ honlapjának egyik eldugott szegletéből letölthető lista szerint Vesztergom Dóra vezeti, aki egy meddőségi szakambulancia-ellátás tervezetén dolgozik – írja a G7.

Pintér Sándor belügyminiszter utasítására, még Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatása előtt létrehozott HI lett annak a „nemzetstratégiai jelentőségű” Humán Reprodukciós Nemzeti Programnak a központi szerve, amit kormány még 2019-ben indított el mintegy 3 milliárd forintból, hogy szélesítse a hozzáférést az állam által támogatott meddőségi ellátásokhoz.

A lap értesülései szerint a HI egy országos meddőségi szakambulancia-rendszer kiépítésén dolgozik. Az elgondolás szerint minden megyei kórház végezne meddőségi szakambulancia-ellátást, vagyis betegfelvételt, kivizsgálást, inszeminációt, azaz . Az ennél összetettebb betegellátási feladatokat és magát a lombikeljárást, vagyis az in vitro fertilizációt már az állami meddőségi központokban végeznék.

Egy ilyen rendszer kiépítésének legszűkebb keresztmetszete a szakember-ellátottság, így feltehetően a képzési struktúrához is hozzá kellene nyúlni. Magyarországon évek óta nagyobb az igény a meddőségi kezelésekre, mint amekkora a kapacitás, és a rendszer évek óta küzd a szakemberhiánnyal.

A HI konkrétan nem erősítette meg, hogy egy országos meddőségi szakambulancia-hálózat kiépítésére gondolnak akkor, amikor egy mindenki számára rövid idő alatt elérhető rendszerről beszélnek, és a portál további kérdéseire már egyáltalán nem válaszoltak.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink