hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kész az összefogásra a hazai orvostechnikai szektor

A kormány által kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek minősített egészségipari szektor öt meghatározó szakmai szervezete fog össze.

Az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány új kihívással szembesítette Magyarországot, az érdeklődés fókuszába helyezve az egészségügyi rendszer erényeit és nehézségeit. Most összefogásra van szükség – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány által kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűnek minősített egészségipari szektor öt meghatározó szakmai szervezete – egyetértve a miniszterelnök összefogást sürgető felhívásával – közös javaslatcsomagot állított össze Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részére az egészségügyi ellátórendszer megerősítése és a hazai orvostechnikai ipar megvédése és versenyképességének javítása érdekében.

A hazai orvostechnikai szektor vállalatai minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a járvány elleni védekezést. A hektikusan változó piaci viszonyok között is folyamatosan ellátják az egészségügyi intézményeket a védekezéshez szükséges orvosi eszközökkel, szakmai képzéseket szerveznek a koronavírus diagnosztikáját és kezelését szolgáló technológia hatékony alkalmazásáról, valamint eszköz- és pénzadományokkal is támogatják az ellátórendszer működését.

Az öt aláíró szervezet – az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter), valamint az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) – együttesen 269 gazdasági szereplőt, a kapcsolt vállalkozásokkal és a beszállító partnerekkel együtt ennek többszörösét képviseli.

Az ország működőképességét meg kell őrizni, ezért kiemelten fontos a kormányzati, szakmai és piaci szereplők összefogása. Az orvostechnikai szektor kész konstruktívan együttműködni a kormányzattal annak érdekében, hogy hazánk sikerrel vegye fel a küzdelmet a koronavírussal szemben, és megerősödve kerüljön ki a válságból. A siker záloga a partnerség – fogalmaznak a javaslatcsomagot kidolgozó szervezetek, ezért a legfontosabb területeket kiemelve, a következő intézkedéseket javasolják.

  • A tudományos és technológiai vívmányokra épített, értékalapú egészségügy a páciensek és minden ágazati szereplő hosszú távú közös érdeke. Az értékalapú megközelítés gyakorlati érvényesülése a kórházi közbeszerzésekben a legalacsonyabb ár helyett a diagnosztikai-terápiás hatékonyság döntő szempontként történő alkalmazását igényli.
  • Az orvostechnikai beszállítók működését nagyban megnehezíti, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a kifizetetlen kórházi tartozások okozta finanszírozási kihívásokkal is meg kell küzdeniük. A biztonságos egészségügyi ellátás pénzügyileg stabil intézményrendszert feltételez. A beszállítók által a kórházak részére már hónapokkal korábban kifogástalanul teljesített szállítások ellenértékét mielőbb rendezni szükséges.
  • A betegek által otthonukban használható gyógyászati segédeszközökellátási lánca szintén forráshiánnyal küzd, a több mint egy évtizede változatlan hatósági árak felülvizsgálata rendszerszintű beavatkozást igényel, ellenkező esetben súlyos ellátási zavarok lépnek fel. Egyre több segédeszköz szaküzlet számára tűnik már megoldhatatlannak a szakképzett egészségügyi dolgozók megtartása.
  • A döntően exportra termelő magyar orvostechnikai ipar versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy miként tud felkészülni az Európai Unió jövőre életbe lépő orvostechnikai rendeletének (MDR) szigorított szabályaira. A szektor testre szabott képzési és támogatási programok, továbbá a külpiaci sikereket elősegítő nemzeti szabályozás kidolgozását várja a kormányzattól.
  • Az egészségügy és az egészségipar modernizációja kéz a kézben jár. hazai innováció„kvantumugrásának” előfeltétele az új egészségügyi technológiák itthoni alkalmazásának felgyorsítása, a magyar szakemberek általi megismerésük ösztönzése. A kormányzat Egészségipari Stratégiájával összhangban az állami egészségügyi adatvagyon kutatás-fejlesztési célú hasznosítását biztosító, átlátható jogi környezet kialakítása szükséges.

A javaslatcsomagot kidolgozó orvostechnikai szervezetek az ágazati tapasztalatok megosztásával segíteni kívánják a kormányzat közpolitikai céljainak eredményes megvalósítását. Ennek érdekében szakmai konzultációs fórum létrehozását kezdeményezték a kormányzat és az iparág közös ügyeinek megvitatására.

hirdetés

Könyveink