hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kérdőjelek az orvosi ügyeleti ellátás átszervezésénél

A háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása  kétségtelenül fontos lépés, de Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi vezető szerint a most körvonalazódó koncepció részletszabályait a következő hónapokban kellene kidolgozni. A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint egyebek mellett a háziorvosok kötelező ügyeletét is át kellene gondolni.

Az alapellátás oldaláról régóta vizsgálják, hogy miként kellene az ügyeleti ellátást hatékonyabban megszervezni – nyilatkozta Békássy Szabolcs az InfoRádiónak, megjegyezve: a kormányzati elképzelések kapcsán a részletszabályok még nem ismertek, ami tudható, hogy készül egy törvénysaláta-tervezet, de ebben az ügyeleti ellátás megszervezésének a részletei még nincsenek „kibontva”.

A napokban a Népszava egy, a birtokába került OMSZ-koncepcióra hivatkozva egyebek mellett azt írta, hogy tulajdonképpen harmadára csökkenne az ügyeleti központoknak a száma, így olyan, több 10 ezres települések is kimaradnának az alapellátási ügyeletből, mint Budaörs, Szigethalom vagy Hajdúböszörmény. Békássy Szabolcs a fentiekkel kapcsolatban jelezte, bemutatták az elképzeléseiket az ügyeleti ellátás megszervezése kapcsán, amiben az Országos Mentőszolgálat koncepciójához képest eltérés fogalmazódik meg.

Az ügyeleti körzetek optimálisabb megszervezésével ők is egyetértenek, ugyanakkor az ellátás szervezésének a módját illetően van különbség a különböző szakmai javaslatok között. A szakember úgy véli, a következő hónapok intenzív munkájának kell majd a részét képezze az, hogy a részletszabályokat kidolgozzák, valamint az álláspontok közötti különbségeket feloldják.

Azt is kiemelte, hogy a háziorvosoknak a kötelező ellátás szervezését ebben a kérdéskörben nem optimális megjelölni, hiszen a háziorvosok jelentős része nagyon elöregedett. Az országos kollegiális háziorvosi vezető hozzátette: olyan szakmai javaslattal szeretnék segíteni a folyamatok átalakítását, ahol a háziorvosnak egyfajta ellátási felelőssége, ellátásszervezési funkciója van, de semmiképpen nem kötelező feladatellátásként megjelölve. Szintén az OMSZ-től származó dokumentum alapján az számolták ki, hogy a mostani 40 ezer helyett a jövőben hétköznaponként 90 ezer, hétvégén 60 ezer emberre jutna egy orvos. A Háziorvosok Online Szervezetének alapítója ide kapcsolódóan arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy ügyeleti körzet esetében nemcsak a lélekszámot kell figyelembe venni, hanem a népsűrűségi adatokat, a különböző földrajzi adottságokat, valamint a települések egymáshoz viszonyított távolságát és természetesen az ügyeleti központok és a települések távolságát is. Tehát egzakt válasz azzal kapcsolatban, hogy hol kellene kialakítani az ügyeleti központokat, csak egy részletes térinformatikai felmérés alapján adható – vélekedett.

(forrás: Infostart / MTI)
hirdetés

Könyveink