hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Képzés külhoni magyar szakembereknek

Külhoni magyar gyermekegészségügyi, prevenciós szakemberek számára tartanak képzést szerdától három napon át Budapesten.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a program indulásának alkalmából elmondott köszöntőjében rámutatott: öröm, hogy sokadik alkalommal rendezhetik meg a képzést, ez is mutatja, szükség van a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programhoz és a külhoni magyar családok éve programhoz kapcsolódó rendezvényre. A biztos fontosnak nevezte, hogy a külhoni magyar családok egészségügyi problémáikkal magyar szakemberekhez tudjanak fordulni. Célként jelölte meg, hogy a különböző szakmai rendezvényekbe a külhoni magyar szakembereket is bevonják. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról szólva kiemelte: első üteme 2016-ban, a második 2017-ben indult, összesen mintegy 40 milliárd forintos forrással.

A két fejlesztési ütemben 150 új intézmény épül Kárpát-medence szerte és 400 intézmény újul meg - ismertette. A program részeként minden óvodában, bölcsődében "magyar sarkokat" helyeznek el, összesen mintegy 1600 ilyet alakítanak ki. Eddig 82 óvodát, bölcsődét adtak át, 79-et újítottak fel, 3 teljesen új épült. További 11 helyen megtörtént az alapkőletétel.

Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a határok lebontásának fontosságát emelte ki, célként fogalmazva meg, hogy a magyar orvosok találjanak egymásra külhoni magyar kollégáikkal. Jelezte: nagyon gyakoriak mostanra a napi konzultációk, amely rendkívül hasznos szakmai szempontból és a betegek gyógyulása szempontjából is.

A képzésre 50 külhoni magyar szakember érkezett Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink