hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Káslert mindenki ismeri

Jó szakember, a szakmájában az egyik legjobb, de nem rendszerszintű irányító – mondják Kásler Miklósról az Mfornak nyilatkozó szakmabeliek.

"Nem ő a központi figura az asztaltársaságban, ő a bölcs, aki ritkán szólal meg, és inkább összegzi az elhangzottakat. Nagyon korrekt szakmai kapcsolat alakult ki köztünk, egy úriember, azt viszont nem pontosan érti a szakma, miért rá esett a választás" – mondta egy széles körben ismert orvos, kórházigazgató az Mfor munkatársának Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterről.

Kásler az Országos Onkológiai Intézet éléről került be a kormányba. A döntés meglepte a szakmát. Kásler tudását senki nem kérdőjelezi meg, sőt! „Ő maga az onkológia, semmi nem történhet nélküle, és hogy idáig jutott, abban nagyon sok munka van, szisztematikusan haladt előre” – mondta a portálnak egy szakmabeli. A kardiológia mellett az onkológia az a terület, amely a legnagyobb befolyást biztosítja a fő intézmény vezetőjének. Káslert mindenki ismeri a szűkebb elitből, beleértve a politikait is, jobb- és baloldalon egyaránt. Mindenkinek volt, van, lesz egy betege a családban, s akkor a legjobbra van szükség. Kásler pedig ügyelt rá, hogy ha megkeresik, személyesen intézze a kezeléseket. Maga tartotta a kapcsolatot, tájékoztatott, mikor mire volt szükség. És tette ezt korrektül, valóban figyelve a betegeire.

A szakmai karrier tehát nehezen kikezdhető, de egy miniszternek a szervezetirányításban is erősnek kell lennie. Az onkológiai intézetben a lap információi szerint kedvelték, pontosabban tisztelték Káslert, de tartottak is tőle. Nem félelemmel vegyes tisztelet volt ez, de volt, aki úgy érezte – vagy úgy éreztették vele –, hogy tartani kellett a három lépés távolságot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azonban másik pálya. Itt egy nagyobb szervezetet kell irányítani, ahol az egészségügy csak egy terület, ott van mellette még például az oktatás vagy a sport. Ez már túl nagy falat lehet a 68 éves Káslernek a szakma vélekedése szerint. „Tíz éve még elég lett volna ehhez az aktivitása, de mára ez megkopott” – mondták. A korábbi, hasonló posztot betöltő tárcavezetők közül Réthelyi Miklóst alkalmasabbnak vélték egy ekkora „birodalom” összefogására, mint az Emmi.

Visszatérve Káslerre, ha egyesek szerint meg is haladja a képességeit egy gigatárca irányítása, a minisztériumból érkező hírek szerint erős kezű főnökként igyekszik bemutatkozni a stáb előtt. Állítólag kemény átadás-átvétel zajlik, szigorú követelmények mentén, Kásler könnyű szívvel dob vissza dokumentumokat további átdolgozásra.

Összességében azonban az róla a benyomás, hogy az egészségügy rendszerszintű elemzése nem a legerősebb oldala. Az ilyen típusú szakmai háttérbeszélgetéseken, szűkebb körben folytatott koncepcionális munkákban nem vett részt, amikor pedig mégis bekerült egy ilyen projektbe, nem volt feltűnő a hozzáadott érték az általa jegyzett tanulmányban. Ő egy ízig-vérig onkológus szakember, de nem Kásler fogja beazonosítani az ágazati problémákat és nem is tőle lehet várni a megoldási javaslatokat – állítják a lap forrásai. Sok múlik tehát a minisztert körülvevő stáb, az államtitkárság felkészültségén.

A szakmában meg vannak győződve arról, hogy Kásler nem fogja kitölteni a négy évet, 2020 környékén új miniszter érkezhet az Emmi élére.

(forrás: Mfor)
hirdetés

Könyveink