hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kásler Miklós: Tizenöt éves hátrányt dolgoztunk le

Az onkológia jövőjéről, béremelésről és oltásokról is beszélt Kásler Miklós az Életközelben legújabb adásában, amelyről közleményt adott ki a tárca.

A magyar orvostudomány tizenöt éves hátrányt dolgozott le, már nem hiányzik a transzplantációs palettánkról a tüdőtranszplantáció sem – mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb adásában. Az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap kapcsán beszélt a magyar onkológia eddigi eredményeiről, a századik (és a százegyedik) tüdőtranszplantációról, továbbá az első emelt orvosi bérek megérkezéséről is.

Kásler Miklós a rákellenes világnap kapcsán a magyar onkológia fejlődéséről és jövőjéről elmondta, hogy Magyarországon kialakult az országra vonatkozó ellátási struktúra, ami a salgótarjáni fejlesztés befejeztével teljessé válik. Magyarország regionális onkológiai szerepéről kifejtette, hogy a tudományos és szervezési eredményeink tették lehetővé azt, hogy megszervezzük a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiát. Ez a tudományos egyesülés 260 millió embert ölel fel, ami a kutatás rendkívüli bázisát teremti meg, emellett értelemszerűen a magyar onkológia számára is nagy presztízs – jegyezte meg.

A magyarországi oltási folyamatról elmondta, hogy az OGYÉI olyan vakcinákat engedélyez, amik garantáltan hatásosak és biztonságosak. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió vakcinaszállítása akadozik, a magyar kormány ezért is tájékozódik szuverén módon, hogy olyan mennyiségben juthassunk vakcinához, ami meggyorsíthatja az átoltottság elérését.

Megjegyezte továbbá, hogy a beérkező vakcinákkal való oltás rendkívül szervezetten és nagyon gyorsan lezajlott Magyarországon. Az oltást mindig a vakcinák mennyisége és érkezésének az üteme határozta meg – tette hozzá.

A tömeges oltással kapcsolatban a kétkedőknek ezt üzente: ez rendkívül alapos munkával van megszervezve.

Az orvosoknak a héten folyósítandó emelt bérével kapcsolatban kiemelte: körülbelül két év múlva minden magyar orvos fizetése két és félszeresére emelkedhet, emellett a nővéri fizetések is folyamatosan emelkednek. A családi orvosoké pedig attól függetlenül növekedett, hogy vállalkozó avagy a praxisközösségek milyen formájába tartozik – folytatta. Következő nagyon fontos szempontként említette, hogy a fizetésemelés a gyakorlatban eltöltött munkát veszi alapul, itthon vagy külföldön végzett munka esetében egyaránt.

A miniszter emlékeztetett: két nappal ezelőtt volt alkalma bejelenteni a Magyarországon végzett 100. tüdőtranszplantációt, de az események olyan gyorsan történtek, hogy időközben a 101-edikre is sor került. Ennek a jelentősége az, hogy egy durván 15-16 éves hátrányt dolgozott le a magyar orvostudomány, már nem hiányzik a transzplantációs palettánkról a tüdőtranszplantáció sem – emelte ki. Amellett külön megemlítette az intenzív terápiás felkészültséget, ami nagyon magas szintű ilyen műtéteknél, és ami az intenzív terápiában a "műtüdő" megjelenését jelentette. Ez a légzési betegségekben szenvedő betegek esetében is korszaknyitó – mutatott rá. Fejlesztésként ide sorolta még a kormány 3 milliárd forintos onkológiai fejlesztését, ami lehetővé teszi, hogy a határainkon túl élő honfitársaink számára is lehetőséget teremtsünk tüdőtranszplantáció elvégzésére az Országos Onkológiai Intézetben.

hirdetés

Könyveink