hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jelentősen nőtt a multivitamin-fogyasztás idén télen

Két-két és félszer több vitamint fogyasztunk az őszi és téli hónapokban a fertőző betegségekről szóló hírek következtében, mint az év többi szakaszában.

A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte. Az elemzők a vitaminok piacán vezető három multivitamin-készítmény patikaforgalmi adatainak változásait kísérték figyelemmel az IMS gyógyszerinformációs társaság adatszolgáltatása alapján.
A multivitamin-készítmények összesített patikai dobozforgalmát havi bontásban megfigyelve elmondható, hogy a vitaminfogyasztási szezon szeptemberben kezdődik, majd a következő csúcsot januárban éri el. Ennek hátterében – a kiszerelések forgalmának elemzése alapján – az állhat, hogy egyre népszerűbbek a több hónapra elég, nagyobb adagot tartalmazó dobozok.
A vizsgált készítmények eladási csúcsa évek óta januárra tehető. A piacvezető multivitamin készítményből például évek óta több mint 60 000 dobozzal fogy ebben a hónapban, míg a májustól júliusig tartó időszakban kevesebb, mint a felére csökken a fogyasztás.
A legutóbbi elemezhető negyedévben, azaz 2008. november és 2009. január között folyamatosan az egy évvel korábbi fölött volt az eladott dobozszám, összességében mintegy 9 százalékkal több multivitamin fogyott a patikákban, mint 2007. november és 2008. január között.
A vitaminkészítmények fogyasztásában tapasztalható jelentős növekedés kapcsán a WEBBeteg.hu egészségportál megjegyzi: a multivitaminok szedése nem helyettesíti a megfelelő táplálkozást, legfeljebb kiegészíti azt. Meglepő és némileg indokolatlan a szeptemberi csúcs, hiszen kora ősszel még bőségesen áll rendelkezésre vitamin a friss zöldség- és gyümölcsfélékből. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, a fokozott vitaminszükséglettel járó állapotok (terhesség, szoptatás, fogyókúra, kisgyermekek és idősek) esetén sem a készítmények jelentik az elsődleges vitaminforrást.

www.webbeteg.hu, www.szinapszis.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink