hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Javaslatokkal fordult az operatív törzshöz az orvosi kamara

A maszkviselés visszahozását, a nem sürgősségi egészségügyi szolgáltatások térítéses PCR-teszthez kötésének eltörlését, a védettségi igazolványok kiterjedt használatát javasolja a többi közt a kamara elnöksége az operatív törzsnek küldött levelében.

Tisztelt Operatív Törzs Vezetése!

A világban drámaian terjed a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa, a fertőzöttek száma több szomszédos országban is meredeken emelkedik.  A 4. hullám Magyarországon is elindult. Bár még nincs tömeges terjedés, megbetegedés, de az indikátor értékű számok - ideértve a szennyvíz adatokat is - fenyegetően emelkednek. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb áldozattal éljük túl a 4. hullámot, most, időben kell mindent megtennünk a terjedés megakadályozása érdekében. 

Az eredményes védekezés, megelőzés érdekében tett javaslataink az alábbiak:

Az átoltottság növelése új eszközök bevetésével

Javasoljuka nagy forgalmú helyeken (rendezvények, bevásárlóközpontok, pályaudvarok stb.) regisztráció nélkül igénybe vehető oltópontok  felállítását, vidéken pedig a településekkel egyeztetett menetrend alapján, szintén regisztráció nélkül igénybe vehető oltóbuszok indítását.  Az olthatóság a jelentkezőknél az EESZT-ből a jelentkezés helyszínén is ellenőrizhető. Ugyanitt az oltást felvevőket érdemes megjutalmazni egy kis ajándékkal, a szociálisan elmaradott területeken sok embernek számít akár egy pár ezer forintos vásárlási utalvány, esetleg élelmiszercsomag is. Utóbbi  területeken az egyszerűbb szervezhetőség kedvéért az egydózisú (Janssen) vakcina használatát javasoljuk. 

A Pfizer mRNS alapú vakcinája megkapta a végleges, teljes forgalombahozatali engedélyt az USA-ban, és amennyiben az EU-ban is megkapja, elhárul a jogi akadály az oltás kötelezővé tétele elől. Javasoljuk egyes célcsoportok számára a kötelező oltás bevezetésének lehetőségét megvizsgálni.

 A védettségi igazolvány kiterjedt használata

Az érdemi egészségügyi ok nélkül az oltás felvételétől elzárkózók veszélyeztetik az oltottakat is, és ezzel a járvány terjedése elleni védekezést. Ezért az javasoljuk hogy étterembe, cukrászdába, kocsmába, moziba, színházba, sporteseményre, 50 főnél nagyobb szervezett rendezvényre menni csak oltási bizonyítvány, vagy friss, negatív PCR vagy antigén gyorsteszt birtokában lehessen. Az ilyen célból készült teszt lehet fizetős.

Ha pedig az ellenőrzés során a látogató ilyet nem tud felmutatni, az vonja maga után komolyabb bírság kiszabását mind a polgár, mind a szolgáltató részére.

Fentiek mellett határozottan javasoljuk, hogy a nagy, központilag szervezett, támogatott tömegrendezvények se legyenek kivételek - ideértve az Eucharisztikus Kongresszust és a vadászati világkiállítást -, azaz szintén csak a fenti szabályok betartásával, azaz védettségi igazolvánnyal vagy friss, negatív koronavírus teszttel lehessenek látogathatóak. Ezen felül kérjük az Operatív Törzset, hogy ezeken a rendezvényeken ajánlja - akár tegye kötelezővé -  a maszk használatát. Véleményünk szerint így kerülhető el, hogy ezen - a világ minden tájáról érkező külföldiek alkotta -  tömegek és jelentős részben idősebb polgárok által  látogatott rendezvények a járvány gócpontjaivá, a negyedik hullám felgyorsítóivá váljanak.

A maszkviselés visszahozása

Javasoljuk a boltokban, bevásárlóközpontokban, zárt közterületeken a korábbi létszámkorlát és kötelező maszkviselés újbóli bevezetésének megfontolását a járvány alakulásának függvényében.

A nem sürgősségi egészségügyi szolgáltatások  térítéses PCR-teszthez kötésének eltörlése

Az átoltottság ösztönzése érdekében a védettségi igazolvány kiterjedt használata mellett nem lenne szabad az oltatlanokat egészségkárosodást kockáztatva szorítani az oltások felvételére. 

A nem sürgősségi egészségügyi vizsgálatok,  kezelések megvásárolandó PCR-teszthez kötése a rosszabb anyagi helyzetben lévőket vissza fogja tartani az ellátás igénybevételétől. Ők így gyakran csak később, rosszabb egészségügyi állapotban kerülnek majd ellátásra, jó eséllyel az addigra már a járvány által is újra nyomás alá helyezett  sürgősségi ellátást terhelve. 

Mivel a minél több szűrővizsgálat, teszt elvégzését amúgy is fontosnak tartjuk, határozottan javasoljuk az egészségügyi ellátást megelőző tesztek ingyenes biztosítását és akár kötelezővé tételét mind az oltottak, mind az oltatlanok számára. 

Fenti intézkedéseket, valamint a szűrővizsgálatokat, kontaktuskutatást, izolációt és előbbiek ellenőrzését fontosak tartjuk annak eléréséhez, hogy a járvány negyedik hullámának görbéjét laposan tartsuk, a korábbi hullámok során megrendült egészségügyi ellátórendszer ismételt túlterhelését elkerüljük. 

Határozott véleményünk, hogy csak az időben meghozott és következetesen végigvitt intézkedésekkel lehet elkerülni a későbbi drasztikus  lezárásokat, korlátozásokat.

 

Budapest, 2021. augusztus 27.


A Magyar Orvosi Kamara elnöksége

cimkék

hirdetés

Könyveink