hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jákó: „most már a lemondásomat követelik”

Egyelőre nem tett érdemi lépéseket a Hemofíliások Baráti Köre dr. Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatójával szemben, bár a betegszervezet korábban azzal fenyegetett, hogy etikai vizsgálatot kezdeményez ellene – tudta meg a MedicalOnline a szolgálat vezetőjétől azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol a „Regionális és területi vérellátó központok fejlesztése” című TIOP projekt megtakarításának további felhasználásáról számoltak be a szakemberek.

Három újabb regionális központ újulhat meg abból a 700 millió forintból, amelyet a 3 milliárd forint összértékű TIOP 2.2.3-as uniós pályázatból takarított meg az OVSZ, első sorban az eszközbeszerzésekből – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója a sajtótájékoztatón. Jákó Kinga, arról számolt be, hogy a véradók a projektnek köszönhetően már birtokba is vehették a pécsi és a szegedi regionális vérellátó központokat. A megtakarított pénzből 190-190 millió forintot a tatabányai központ épületének korszerűsítésére, valamint a debreceni centrum életveszélyes homlokzatának felújítására költenek. A Miskolci Területi Vérellátó Szolgálat beköltözhet a megyei kórházba, ahol szoros együttműködésben dolgozik majd az ott kialakított sürgősségi centrummal, nagyban növelve a betegek biztonságát.

A kiszállásos véradások hatékonyságát növeli az a 110 millió forint, amelyet az ehhez szükséges eszközökre, a gépkocsipark korszerűsítésére költenek, további 60 millió forintból orvostechnikai eszközöket vásárolnak. Ennek kapcsán a főigazgató beszámolt arról is, a hagyományoknak megfelelően idén is terveznek kitelepüléseket a Balaton parti üdülőhelyekre és Kapolcsra, a nyáron jellemzően megcsappanó véradási kedvből eredő vérhiányt enyhítendő. Mint mondta, az apadó vérkészlet az oka annak is, hogy egyes elektív műtétek vérhiány miatt elmaradnak, azonban az OVSZ a sürgősségi ellátáshoz szükséges készletekkel mindig rendelkezik.

Nem közbeszerzés, hanem közeladás (sic!) a friss fagyasztott plazma (FFP) versenyeztetési eljárása – válaszolt lapunk kérdésére Jákó Kinga. Mint az ismert, januárban szabálytalanságokat talált a szolgálat működésében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI, a vizsgálatáról korábban itt számoltunk be), ezért a vérellátó megváltoztatta korábbi értékesítési gyakorlatát. Az eddigi versenyeztetési felhívások azonban sorra eredménytelenek voltak, a főigazgató szerint ennek többek között jogalkotási okai vannak. A MedicalOnline-nak elmondta azt is, nem kellett kifizetniük azt a 24 millió forintos büntetést, amelyet a KEHI szabott ki a FFP jogszabálysértő eladási gyakorlata miatt, és egyelőre nem kezdeményezett ellene etikai eljárást a Hemofíliások Baráti Köre sem, „bár most már a lemondásomat követelik” – tájékoztatott a főigazgató. A betegszervezet egyébként az OVSZ vezetőjének a véradókhoz írt levele miatt fenyegetőzött azzal, hogy etikai eljárást kezdeményez, ugyanis szerintük ebben a vezető „veszélyes hulladéknak” nevezi a vérplazmát.

cimkék

hirdetés

Könyveink