hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Indul a szakfelügyeleti vizsgálat a családvédelmi szolgálatoknál

A saját honlapján reagált az ÁNTSZ a Patent Egyesület júliusi felmérésének a Családvédelmi Szolgálat tevékenységét érintő kritikus megjegyzéseire.

„Terhes helyzetek” is adódnak az abortusz előtti tanácsadáson címmel számoltunk be július közepén arról a vizsgálatról, amelyben a  Patent Egyesület munkatársai nem a jogsértések gyakoriságát óhajtották felmérni, hanem azt, hogy milyen a nők számára kedvezőtlen tendenciák, rossz gyakorlatok tapasztalhatók.

Eredményeik szerint a megkérdezetteket zavarta a stigmatizáció, az intimitás hiánya, az, ha közös helyiségben kellett várakozniuk a kismamákkal, s csupán a várandósok számára releváns információkhoz jutottak. Az abortusz előtti tanácsadáson 101-ből csupán négyen kaptak fogamzásgátlással kapcsolatos információkat, nem volt jellemző viszont a segítségnyújtás a bántalmazott nők számára. A felmérés szerint a válaszolók egynegyede számára negatív élményt jelentett a tanácsadás, maga a szituáció vagy a védőnő viselkedése, szóhasználata, érzelmi befolyásolása, empátiájának hiánya miatt. A tanácsadást végzők 76-ból 26 esetben befolyásolni akarták a nő döntését, nem egyszer megkérdőjelezték azt, igyekeztek bűntudatot kelteni.

A szolgálatot felügyelő ÁNTSZ mostani reakciója bírálja a felmérés módszerét – egyebek mellett az intimitás hiányát szóvá téve  –, illetve megemlíti, hogy  – a Családvédelmi Szolgálatok működésére vonatkozóan az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz 2005. óta nem érkezett lakossági panasz. Majd a közlemény hosszan ismerteti  a szolgálat működésének rendszerét, jogi alapjait, történetét, feladatait. A tanácsadók kritika alá vett pozíciójával, kommunikációjával kapcsolatban így írnak: „a tanácsadáson a CSVSZ védőnő a magzat védelmét képviseli, meg kell nyitnia a magzat megtartásának és felnevelésének a lehetőségeit, perspektíváit is a nő, illetve a pár előtt. Ugyanakkor a magzatvédelmi irányultság mellett is nyitottnak kell maradnia a nő érzéseire, tiszteletben tartva az anya lelkiismereti és önrendelkezési szabadságát. Nyomást nem gyakorolhat.”

Felidézik, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a 2011-ben kiadott „Elvi állásfoglalás a kistérségi/kerületi népegészségügyi intézetek által működtetett Családvédelmi Szolgálatok feladatainak egységes ellátásához” c. dokumentumában leszögezi, hogy a CSVSZ tanácsadás során semmilyen manipuláció nem fogadható el. Ezt követően részletesen ismertetik ennek az útmutatónak a tartalmát, illetve a szolgálat saját betegelégedettségi felmérésének az eredményeit is.

A közlemény utolsó bekezdéséből pedig az is kiderül az antsz.hu-n, hogy az OTH Védőnői Szakfelügyeleti Osztálya  októbertől országos szakfelügyeleti vizsgálatot, felmérést indít, hogy átfogó képet kapjunk a Családvédelmi Szolgálatok működéséről, jelenlegi helyzetéről.

(forrás: ÁNTSZ, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink