hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ilku Lívia: ez volt az elmúlt húsz év legnehezebbje

A 2012-es volt a rendszerváltás óta a magyar gyógyszeripar legnehezebb éve – írja visszatekintésében a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója.

A gyártóknak egyszerre kellett szembenézniük kiadásaik jelentős növekedésével (különadók) és hazai árbevételeik csökkenésével. Az intézkedések legsúlyosabban éppen a Magyarországon gyártó, fejlesztő, jelentős számú embert foglalkoztató cégeket érintették. Nehezebbé vált a KKV-ink helyzete is, mivel ők főleg belföldön értékesítenek, a hazai negatív intézkedéseket még nehezebben tudták elviselni.

További problémát jelentett, hogy a vaklicit miatt tervezhetetlenné vált a piac. A hazai vállalatok folyamatosan piacot veszítettek a vakliciten mind volumenben, mind értékben, hiszen a hazai cégek sok esetben nem tudtak oly mértékben lemenni az árakkal, hogy benne maradjanak a támogatotti körben.Ez a helyzet az orvosokat és a betegeket is közvetlenül érintette, érzékelhetővé vált a számukra a hazai gyógyszerkincs fogyása: a 2012. évben több mint hatszáz MAGYOSZ tagvállalati készítmény került törlésre és delistázódásra a támogatotti gyógyszerkörből. Ez a támogatott gyógyszerkincsük 10 %-át jelenti.

2012-ben a MAGYOSZ tagvállalatoknak azonban nem csak a támogatáspolitikai intézkedések következményeivel kellett szembenézniük: az európai uniós szabályozási környezet változása miatt számos új szakmai és adminisztratív szigorítást kellett a cégeknek bevezetniük, ami további plusz kiadásokat generált.

UIlku Líviagyanakkor a fenti nehézségek ellenére voltak pozitívumok is az elmúlt évben. A hazai gyártók 2012-ben is elkötelezettek maradtak az erőteljes magyarországi jelenlét mellett: ennek egyik megnyilvánulása az, hogy tagvállalataink közül hárman (Egis, Richter, TEVA) új, jelentős beruházást adhattak át.

További pozitívum, hogy az év második felében a kormányzat kezdte felismerni azokat az értékeket, amelyeket a hazai gyógyszeripar jelent: a hazai gyógyszeripar vállalatai által előállított 100 forintnyi hozzáadott érték a nemzetgazdaság más területein további 66 forintnyi hozzáadott érték létrejöttét támogatja. A foglalkoztatásra gyakorolt pozitív hatásunk még jelentősebb, a vállalatoknál létesülő 10 munkahely további 23 állás létrejöttéhez/megtartásához járul hozzá a magyar gazdaságban. Az elmúlt években a hazai vállalatok kutatás-fejlesztési ráfordítása meghaladta az 50 milliárd forintot, azaz bruttó kibocsátásuk arányában mérve a nemzetgazdasági átlag nyolcszorosát költötték K+F tevékenységre. E felismerés nemcsak pozitívabb, számunkra partneribbnek érzékelhető kapcsolatot hozott a kormányzattal a MAGYOSZ számára, hanem kézzel fogható eredményeket is: törvénybe iktatták a K+F költségek leírhatóságát és azt folyamatossá tették, több pozitív intézkedést is bevezettek a vaklicittel kapcsolatosan, és ami még nagyon fontos mind a betegek, mind az orvosok részérre: a 2013. évi gyógyszerkassza – a tervezett nagyon alacsony szintről – a 2012. évi szintre került.

Ami a 2013. évet illeti: újra nehéz évnek nézünk elébe, ugyanis a kiszámíthatatlanságot okozó vaklicit – bár némileg finomítva, de  úgy tűnik – fennmarad. A gyártói terhek kivezetéséről sem esett még szó kormányzati körökben a 2013. évre vonatkozóan. Bár a kassza fenntarthatónak tűnik, továbbra is szűkös lesz, figyelembe véve a hazai lakosság tragikus egészségi állapotát. A 2012. évben új gyógyszerbefogadás gyakorlatilag nem történt, reméljük, hogy 2013-ban változik a helyzet.

A hazai gyártóknak továbbra is célja, hogy a kormány és a hazai egészségügyi szereplők partnere legyen 2013-ban is, így talán közösen beszélhetjük és vészelhetjük át majd ezt a nehéz időszakot. Szeretnénk elérni azt is, hogy a magyar orvosok - amennyiben a terápia és a támogatott gyógyszerkör erre lehetőséget biztosít, azaz van választás - a hazai gyártók gyógyszereit írják, mert így egyrészt a betegek világszínvonalú, megbízható készítményt kapnak, másrészt az egész ország gyógyulásához, munkahelyek megtartásához, újak teremtéséhez is hozzájárulnak.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) igazgatója
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink