hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A gyógyszerkassza négyötöde a külföldi gyártást támogatja

Ilku Líviával, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) igazgatójával közöl hosszabb interjút az orvoslatogatok.hu.

Felidézik, hogy a sávos befizetés rendszer – melynek értelmében a gyógyszerkassza túllépését jórészt a gyártóknak kell kompenzálnia – 2007 óta benne van a gyógyszergazdaságossági törvényben, de eddig egyetlen kormány sem élt ezzel a lehetőséggel.

Az alacsonyan megállapított gyógyszerkassza miatt ez az első év, amikor sor kerülhet alkalmazására – reagált Ilku Lívia  –, ugyanakkor a piac sokszereplős modellje miatt még mindig nem tudni, hogyan fog alakulni az idei év egyenlege. A kasszatúlköltés időarányos része, ami a sávos számolás alapja, hónapról hónapra változik. Most úgy tűnik, talán nem lesz sávos befizetés. .... Kiszámítható megoldást az jelentene, ha a gyártók mindig a gyógyszerkassza előző évihez képesti túlköltését fizetnék be, így tervezhető lenne a kiadás mértéke, a vállalatok előre látnák, hogy mennyire kell összehúzni a nadrágszíjat a megállapított határhoz képest.”

A kiszámíthatósághoz jutottak vissza a jövő évi költségvetési keretet vizsgálva is: „Szerintem senki nincs ma Magyarországon, aki meg tudja mondani, hogyan teljesíthető a 158 milliárd forinttal kalkuláló gyógyszerkassza, figyelembe véve, hogy az idei 219 milliárddal, a 2011-es gyógyszerkassza pedig 296 milliárd forinttal számolt. Óriási a bizonytalanság tagvállalataink körében. Az ideális megoldás az lenne a részünkről, ha adott év kasszáját az előző évi GDP százalékos arányához viszonyítva állapítanák meg, mert ez kiszámíthatóságot biztosítana” – mondta az igazgató, majd egy másik kérdés kapcsán reagált egy érdekes adatra is. Nevezetesen, mi az oka annak, hogy az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerköltségvetésének csupán 22 százalékát költi Magyarországon gyártott készítmények ártámogatására?

Az európai szinten is alacsony arány nagy mértékben a vaklicit következménye. Tagvállalataink folyamatosan piacot vesztenek Magyarországon, ezért kénytelenek az exportra koncentrálni, olyannyira, hogy mára több készítményt értékesítenek külföldön, mint itthon. Az eddigi három vaklicit során – az összes gyártót figyelembe véve – 244 termék delistázódott, tavaly október óta pedig – különböző okokból - összesen 653 készítmény került törlésre és delistázódásra, azaz ennyivel zsugorodott a gyógyszerkincsünk. Pedig az itthoni gyártási körülmények nagyon szabályozottak, stabil és minőségi ellátást tudunk garantálni. Nyilvánvalóan drágább gyógyszert gyártani idehaza, mint Ázsiában, ezért is van, hogy a hazai gyártók sok esetben nem tudnak oly mértékben lemenni az árakkal, hogy benne maradjanak a támogatotti körben – idézi Ilku Líviát az orvoslatogatok.hu.

(forrás: Orvoslátogatók.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink