hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Így változnak a TB-szabályok

A havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megmarad, azonban az eljárás egyszerűsödik, írja a Portfolio.

A TB rendszert érintő változtatások bevezetésével fokozódhat a nyugdíjas korúak munkavállalói kedve, csökkennek az adminisztrációs terhek, és bizonyos esetekben a bruttó bér nettó keresetté válhat. Az új társadalombiztosítási törvény július 1-i hatályba lépése jelentős változásokat hoz, mely többek közt érinti a munkavállalókat, a társas és egyéni vállalkozókat és a feladatukat munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében ellátó személyeket is – mondta el a Portfolionak Kissné Horváth Marianna, a Saldo Zrt. adószakértője.

Az egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult magánszemélyek esetében a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség továbbra is megmarad, azonban az eljárás egyszerűsödik. Nem kell a magánszemélyeknek bejelentkezniük a NAV-nál az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alá, azt a NAV a biztosítási jogviszony megszűnésének bejelentését követően, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnésével egyidőben az adófolyószámlán előírja kötelezettségként, és az újabb biztosítási jogviszony létesítését követően azt meg is szünteti.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogyha az egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás meghaladja a három havi összeget, a magánszemély TAJ számát érvénytelenítik, ezáltal az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, kivéve, ha az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele előtt a tartozás rendezték.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink