hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Így gondolkodunk az eutanáziáról és az abortuszról

A magyarok támogatják az eutanáziát, azt, hogy a nő dönthessen az abortuszról, csak egyötödük utasítja el, derül ki az Index felméréséből.

A Závecz Research segítségével az Index azt kérdezte a magyar felnőttektől, hogy helyeslik, támogatják-e a komoly erkölcsi vitákat kiváltó jelenségeket.

Az egészségügyi témákban kutatásokat végző Szinapszis Kft. 2009-ben és 2011-ben is vizsgálta a magyarok vélekedését az eutanáziáról. Felméréseik szerint 2009-ről 2011-re megnőtt azoknak az aránya, akik az eutanázia minden formáját elutasítják. 2011-es vizsgálatukban a magyarok ötöde utasította el az eutanázia minden formáját.

Az utóbbi öt évben viszont úgy tűnik, az eutanázia megítélésében nem volt itthon jelentős változás: 2017-ben a magyarok 23 százaléka nem helyesli a „kegyes halált”, 71 százalék támogatná. A helyeslők között felülreprezentáltak az érettségivel rendelkező magyarok, és azok, akik nem vallásosak.

A művi terhességmegszakítást a magyarok ötöde ellenzi, négyötöde viszont helyesli, hogy az érintett nő saját elhatározása alapján hozzon döntést. 2007-ben a Szonda Ipsos mérése szerint valamivel többen, a magyarok 88 százaléka értett egyet azzal, hogy „mindenkinek joga van saját magának eldönteni, hogy terhességét megszakítja-e”. Ez a vélekedés egybevág a hazai gyakorlattal. Ugyanis ma Magyarországon ha a nő a terhesség orvosi megállapítása, majd két kötelező védőnői tanácsadás után kijelenti, hogy meg szeretné szakíttatni a terhességét, akkor megkapja az állami engedélyt az abortuszra.

Az ellenzők között felülreprezentáltak azok a magyarok, akik magukat vallásosnak, az egyházuk tanítását követőnek vallják. A támogatók között pedig magasan felülreprezentáltak azok a magyarok, akik magukat nem tartják vallásosnak. A mostani felmérésben a megkérdezettek 78 százaléka értett egyet azzal, hogy az érintett maga dönthessen ebben a kérdésben, míg 19 százalékuk nem támogatta ezt.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink