hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Eutanázia: ideje változtatni?

Volt olyan magyar, aki a TASZ segítségét kérte, hogy Svájcban végezhessék el rajta az eutanáziát. Az ügynek a Bors járt utána.

Ahogy a kegyes halál lehetősége mind ismertebbé vált Hollandiában, úgy lett egyre bevettebb – elemez a Borsnak Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) betegjogi programjának munkatársa. – Az összes halálozásnak még így is csupán 3,9 százalékát te­szik ki ott az ilyen esetek. Mostanra talán elértek egy egyensúlyi pontra, de ebből is látszik, van egy határozott társadalmi igény az eutanáziára. De Hollandia igazolja azt is: alaptalan a félelem, hogy az aktív eutanázia bevezetése tömegeket sarkallna erre a döntésre.

A TASZ-t több magyar ügyfél is felkereste az aktív eutanázia feltételei iránt érdeklődve. Ők nem titkolják, hogy a kegyes halál mellett döntenének, ha a jog adna rá lehetőséget.

– Volt ügyfelünk, aki nagyon konkrétan az iránt érdeklődött, hogyan tudna beszerezni olyan igazoló dokumentumokat, amiket egy Svájcban működő, asszisztált öngyilkosságban se­gédkező szervezetnél kértek tőle. De valószínű, ezeknek az eseteknek mi csupán töredékét észleljük – avat be a jogász. Sokan a távoli jövőre gondol­va, úgynevezett előzetes rendelkezést kívánnak tenni: eb­ben előre visszautasíthatnak orvosi beavatkozásokat, meghatározhatják, hogy súlyos betegség esetén milyen kezeléseket nem szeretnének igénybe venni. Ennyiben az előzetes rendelkezés a passzív eutanáziával rokon. Zeller Judit szerint a magyar jogszabállyal az a gond, hogy sokszor a betegek sem értik. Túl bonyolult a kezelés visszautasításának feltételrendszere, sok eleme nem tud működni a gyakorlatban és húsz éve változatlan.

De hiába támogatná a TASZ az aktív eutanáziát, a Magyar Orvosi Kamara, mint mondja, eddig minden esetben egyértelműen és kategorikusan el­utasító álláspontot foglalt el. Ugyanakkor 2013-ban egy nyugalmazott aneszteziológus főorvos, dr. Vadász Gábor az orvosok körében készített egy nem reprezentatív felmérést. A vá­lasz­adók majdnem 45 százaléka indokoltnak tartotta, hogy kidolgozza a törvényhozás az aktív eutanázia jogi kereteit.

(forrás: Bors)
hirdetés

Könyveink