hirdetés
2020. augusztus. 13., csütörtök - Ipoly.
hirdetés

Így árulkodik az ÁSZ elnöke a kórházparancsnokoknak

A számvevőszék elnöke külön is felsorolta az intézményeket, amelyek elvéreztek az ÁSZ alapos, szakmai vizsgálatán, írja a Népszava.

hirdetés
Domokos László levelet írt a kórházparancsnokoknak, amelyben jelezte: a legfontosabb gazdálkodással kapcsolatos előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le, írja a Népszava.

Az ÁSZ elnöke kedves, figyelemfelhívó levelében jelzi a kórházparancsnokoknak, hogy a hivatal korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházi vezetők „egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra.” Mint írja: a jelenlegi helyzet átrendezte a prioritásokat, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le. Sokkal inkább az erősítésük indokolt, amelyhez nagyban hozzájárulhat a kórházparancsnokok kinevezése.

Domokos László levelében kitért arra is, hogy „a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.”

Különösen a levél időzítése lepte meg az intézmények dolgozóit, miután például mára kellett végezniük az ágyak többségének kiürítésével, illetve saját nem lévő forrásaikból kellett fedezetlen kötelezettségeket vállalniuk új intenzív osztályaik infrastruktúrájának kialakítására. Az indokolatlan ellátások minimalizálásának emlegetése azért is figyelemre méltó, mert az intézmények több hete már nem végeznek tervezett, illetve halasztható beavatkozásokat, azaz lényegében csak életmentéssel foglalkoznak. Sőt ezekben a napokban az utasítások kényszerében olyan betegeket is hazaadnak, akiknek inkább kórházban lenne a helyük.

A kórházak szabályos és átlátható működése biztosítja a kórházi dolgozók biztonságát is – Több mint meghökkentő a Népszava mai írása (Az Állami Számvevőszék közleménye)

A Népszava azt írja, hogy „meghökkenést keltett a kórházi dolgozók között a számvevőszék levele.”

Az ÁSZ szerint a kórházi dolgozók alapvető érdeke, hogy a kórházak átláthatóan és szabályosan működjenek, illetve gazdálkodjanak. Ez teremti meg ugyanis a feladatellátásuk és munkakörülményeik biztonságát, valamint természetesen a betegek ellátási biztonságát is. Továbbá a kórházak átlátható és szabályos működése hozzájárul a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezéshez, ami mindannyiunk közös érdeke.
(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink