2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Így alakítja át a PCR-piacot a hatósági ár

Egy héttel a PCR-tesztekre vonatkozó hatósági ár bevezetése után az intézkedés gyakorlatilag lefelezte a magánteszt piacot, írja a Forbes.

A 19 500 forintos fix ár nem fedezi a magánegészségügyi szolgáltatók költségeit, így nemhogy nem keresnek a koronavírus tesztelés ezen típusán, hanem buknak rajta. Ezt pedig láthatóan többen nem vállalják be, a Forbes friss körképe alapján a legnagyobbak közel fele kilépett a piacról.

Az utóbbi napokban több magánklinikával, magán rendelőközponttal beszélgetve mindenki nagyjából hasonló tételeket és árakat emlegetett, vagyis a hatósági ár bevezetése előtt jellemző, 30 ezer forintos díjtétel a következőkből állt össze:

  • a laborköltség 17 és 22 ezer forint körül van,
  • a védőfelszerelések, fertőtlenítő szerek páciensenként és tesztenként 4-5 ezer forintra jönnek ki (vannak egyszer használatos, és minden beteg után kidobandó tételek, mint például a kesztyűk; vannak a több ezer forintos szelepes szájmaszkok, és a 10 ezer forintba kerülő szkafanderek, amiket a nap végén ózonnal sterilizálva többször fel lehet venni),
  • és ehhez adódnak a munkabérek, az extra adminisztrációs, IT- és papírköltségek, amik a bejelentkezéssel, adatrögzítéssel, leletkiadással kapcsolatban merülnek fel.

Mivel nagyjából mindenki ezekkel a kiadásokkal szembesül, 19 500 forintos áron csak veszteséget lehet termelni. Így aztán nem meglepő, ha a racionálisan, üzleti logika mentén működő magánszolgáltatók mostantól nem végeznek PCR-teszteket – a legtöbben már szeptember 21-én, néhányan pár nap elteltével minden felhajtás nélkül egyszerűen levették a honlapjukról ezt a szolgáltatást.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés