hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Horváth Ildikó: sokan bíznak az egészségügyi rendszerben

A sürgősségi ellátásban korábban tapasztalt hiányosságokat kijavították – mondta a Világgazdaságnak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A nemrég jóváhagyott büdzsé számai alapján 184 milliárd forinttal többet szán a kormányzat az egészségügyre jövőre, mint idén, ha tízéves összesítésben nézzük, akkor 770 milliárd forinttal jut több erre a területre – mondta Horváth Ildikó a Világgazdaságnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket.

A prioritások között első lépésben az alapellátás fejlesztésére, a járóbeteg-ellátás megerősítésére, a sürgősségi ellátás stabilizálására és a többi kórházi ellátóegység átalakítására jutnak a többletforrások – mondta az államtitkár. Több mint 82 ezer egészségügyi szakdolgozó bére emelkedik 8 százalékkal. Az eredetileg novemberre tervezett emelést előbbre hozták, július 1-jére. Horváth Ildikó ezt a Semmelweis-nappal indokolta, mivel így ez egy fontos üzenetet hordoz, a dolgozók elismeréséről szól.

„Az anyagi megbecsülésnek számomra lelki jelentősége is van, az pedig kiszámolható, hogy ez az ütemezés azt is jelenti, hogy pár hónapnyival több pénzt vihetnek haza az egészségügyi szakdolgozók. Ilyen meggondolásból hoztuk előbbre a béremelést, és ezt sikerült is egy fontos pillanattá tenni” – hangsúlyozta.

Az államtitkár reagált az Állami Számvevőszék 2015 és 2017 közötti időszakot érintő vizsgálatára is. Mint mondta, amit a jelentésben megfogalmaztak – vagyis azt, hogy legyen egy diszpécser, aki a sürgősségi ellátóhelyeken tájékoztatást ad a betegeknek, legyen egy egységes triázsrendszer, amelyet minden helyen alkalmazni kell, és legyen egy felelős személy, akinek az a dolga, hogy perceken belül elvégezze ezt a triázsolást, és a különböző sürgősségi kategóriába kerülő betegek ténylegesen az elvárt időn belül ellátáshoz jussanak – már megvalósította a kormányzat, kijavította a hibákat. Hangsúlyozta: idén január 1-jével ez az átalakulás megtörtént, a sürgősségi ellátás gyorsabbá és biztonságosabbá vált. A triázsrendszer lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb idő alatt rögzítsék a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában a beteget, majd a súlyossági kategóriák szerint azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. Emellett akut alapellátási egységek jöttek létre kiegészítésként.

Mint mondta, sokan hisznek és bíznak a rendszerben. „Ezt a nemrégiben készült felmérések is bizonyítják, amelyek azt vizsgálták, hogy mit gondolnak az emberek, mennyire bíznak az állami egészségügyben. A háziorvosi rendszerben 80 százalék fölötti ez az index, de nagy bizalmuk van az ellátottaknak a járó- és fekvőbeteg-intézmények iránt is” – közölte az államtitkár.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink