hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Honlappal segíti a betegedukációt a Primus

Az állami és a magánszolgáltatók együttműködésének tisztázását várja a Primus, amely mától külön honlappal segíti a betegedukációt.

A legnagyobb hazai egészségügyi magánszolgáltatókat tömörítő Primus változatlanul a piac kifehérítése mellett teszi le a voksát – derült ki az egyesület idei, évindító sajtótájékoztatóján. Akárcsak a szervezet megalakításakor, most is szeretnék felszámolni a magánszolgáltatás szürke zónáit, amelynek egyik leghatékonyabb eszköze az online pénztárgépek általános, szektorbeli bevezetése lenne. Emellett persze az is elsőrendűen fontos, hogy egy-két félbehagyott mondaton és gondolatkísérleten túl végre világos szabályok rendezzék az állami- és a magánegészségügyi ellátás együttműködését. Annál is inkább, mivel a gyakorlatban számos ellátási ponton szorosan együttműködő két szegmens mesterséges szétválasztása félrevezető.

Az átlátható együttműködés feltételeként említette a Primus elnöke – elismerve persze, hogy ez nem egyszerű feladat – annak pontos meghatározását, hogy mely ellátások járnak mindenkinek alanyi jogon. Ez akár alapjául is szolgálhat a szektorsemleges szolgáltatásvásárlásnak illetve finanszírozásnak. Igaz, ez utóbbi sem feltétel nélküli: olyan új finanszírozási modellre van szükség, amely megfelelő arányban tartja a közösségi illetve a magánfinanszírozást. Jelenleg ugyanis magánzsebből egyre többet fizetnek az emberek, miközben az állam a kelleténél kevesebbet fordít a rendszer működtetésére.

A Primus emellett – derült ki Leitner György szavaiból – folytatja tagvállalatainak tanúsítását, s immár 9 cég szerezte meg a Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegyét. E címet az érintettek két évig használhatják, majd újból meg kell méretniük magukat. A fenti kilenc egészségügyi magánvállalkozás szerepel többek között azon a honlapon (www.primusminoseg.hu), amely a betegedukáción túl abban is segít látogatóinak, hogy objektív kritériumrendszer alapján auditált és minősített szolgáltatók és szolgáltatások közül választhassanak.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink