hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hamarosan újabb kórházak ellenőrzése zárul le

Folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot az Állami Számvevőszék. Hamarosan újabb három kórház gazdálkodását értékelő jelentést tesz közzé az ÁSZ.

A szolnoki, a szentesi és a tatabányai kórház esetében is azt vizsgálták a számvevők, hogy az intézmények betartották-e a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat, illetve a kórházi vezetők kialakították és működtették-e a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító úgynevezett integritás kontrollokat. Folyamatban van továbbá a fővárosi Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, valamint az Orosházi Kórház és a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház ellenőrzése is. Mindemellett a központi költségvetési szervek ellenőrzése keretében 24 kórház kockázatértékelésen alapuló ellenőrzését kezdte meg az ÁSZ.

Alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják az egészségügyben, illetve a kórházakban. Ehhez mindenekelőtt szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. E cél érdekében az Állami Számvevőszék folyamatosan ellenőrzés alatt tartja az egészségügyi ágazatot, közli honlapján a szervezet.

Az ÁSZ legutóbb a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a váci Jávorszky Ödön Kórház 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le. A 2019. július 24-én nyilvánosságra hozott jelentésében az ÁSZ megállapította, hogy a kardiológiai intézet és a váci kórház a költségvetési fegyelemre vonatkozó törvényi előírásokat nem tartotta be. A két intézmény belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodás feltételeit, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodásuk sem volt szabályszerű.

Az egészségügy finanszírozásáról az ÁSZ nemrég elemzést is készített. A 2019. június 28-án publikált tanulmányban az ÁSZ arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyi ellátórendszer és finanszírozása folyamatosan működik, azonban a jelenlegi formájában nem tekinthető fenntarthatónak is. Az ÁSZ az elemzésében rámutat: a fenntartható működést a hatékony ellátási struktúra, a valós költségeken alapuló finanszírozás, valamint az átlátható és hatékony gazdálkodás segítheti elő. Az ÁSZ közpénzügyi megközelítéssel készült elemzése több felvetést is megfogalmazott a fenntarthatóság biztosítása érdekében.

Segít az ÁSZ: Már önteszttel is támogatja az ÁSZ a költségvetési szervek, közte a kórházak vezetőit.

Emlékeztető: Az ÁSZ 2019. április 3-án publikált tanulmányában összegezte a kórházak pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzési, illetve a kórházi ellátás működtetésére fordított pénzeszközök felhasználásának utóellenőrzési tapasztalatait.

hirdetés

Könyveink