hirdetés
2021. március. 01., hétfő - Albin.

Ma van a kézhigiénés világnap!

Ha jó helyen van a kézfertőtlenítő, többet használják

Nem több fertőtlenítőt kell elhelyezni, hanem a megfelelő helyre kell azt tenni ahhoz, hogy csökkenteni tudják a kórházi fertőzések terjedését – derül ki egy, a Tork által készített kutatásból.

Ha optimális helyen van a kézfertőtlenítő a kórházakban, akkor több mint 50%-kal is nőhet használatuk. A kézfertőtlenítő adagolók számának növelése kevésbé befolyásolja a használati gyakoriságot, mint az, ha ugyanannyi készüléket jobban látható helyekre szerelnek fel, derül ki a Tork szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

A kórházakban kiemelten fontos a kézhigiénia a keresztfertőzések elkerülésének érdekében. A WHO is erre kívánja felhívni a figyelmet a május 5-i kézhigiénés világnap köré szerveződő megmozdulásokkal és a helyes kézfertőtlenítés 5 alapelvének kidolgozásával.

A kórházak különféle adottságaira tekintettel a Tork saját kutatásai és akadémiai kutatások alapján, a WHO alapelveket is figyelembe véve a kézfertőtlenítő adagolók optimális elhelyezéséről adott ki ajánlást. Eszerint a legfontosabb elhelyezési pontok a következők:

A kórház bejáratánál

Sok látogató nem mos kezet a kórházba érkezéskor, ezért a kézfertőtlenítők elérhetővé tétele és a helyes kézfertőtlenítésről szóló rajzok nagy hatásfokkal működnek.

Egy 4 vagy több fős kórteremben

  • Ilyen kórtermekbe egynél több kézfertőtlenítőre van szükség.
  • Kutatások szerint a terem bejáratánál, vagy a kézmosónál elhelyezett fertőtlenítőket gyakrabban használják, mint a szoba távolabbi részében elhelyezett készülékeket.
  • Érdemes a munkafolyamatok útvonalát megfigyelni és felmérni, hogy hol mozognak legtöbbet az ápolók a betegek között és a betegek ágya körül.

Egy ágyas kórteremben

  • A beteg ágyához közel, vagy az ápolás helyéhez közel.
  • Ne tegyük a kézfertőtlenítőt más tárgyak mögé, vagy nem jól látható helyre.

Nővér szobánál

  • Megfigyelések szerint a nővérszoba közelében elhelyezett kézfertőtlenítőket többször használták, mint az ágyak mögé felszerelt készülékeket.
  • A megszokott útvonalakhoz érdemes kihelyezni a készülékeket.

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink