hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Gyerekintenzív: a szokásosnál nehezebb a helyzet

Naponta egyeztetnek arról, hogy hova tudják lefektetni a súlyos állapotú, lélegeztetésre szoruló gyerekeket – hangzott el az InfoRádióban.

Kapcsolódó cikkek

Megteltek Budapesten a gyermek-intenzívosztályok; üres ágyak híján az országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az intenzív ellátásra szoruló kis betegeket a közép-magyarországi régión kívülre szállítsák a mentők. A kórházvezetők és intenzívosztály-vezetők naponta egyeztetnek egymással arról, hogy hova tudják lefektetni a súlyos állapotú, lélegeztetésre szoruló, vagy az annak közvetlen közelében lévő gyerekeket.

„Máskor elegek a kapacitásaink, ilyen állapot évek óta nem alakult ki. Van úgy, hogy egy-egy osztály telítődik, de a többiek ilyenkor ki tudják segíteni. Most a gyerekklinikák, a Heim Pál Kórház, a Bethesda, a Szent László Kórház és a többi speciális intenzív osztály is telítődött. Az összágyszám ezekben a kórházakban ötven körül van, ezért van szükség erre a folyamatos egyeztetésre” – részletezte az InfoRádiónak Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke.

Az okokkal kapcsolatban elmondta: február-márciusban elő szokott fordulni olyan helyzet, hogy nehezebben találnak helyet a beteg gyerekeknek. Ez nyilvánvalóan a tél végi járványokkal is összefüggésben van, de az influenzaszezon, az ilyenkor halmozódó baktérium- és vírusfertőzések mind mögötte vannak. Most különösen egy, a legkisebb hörgőket érintő gyulladás, a bronchiolitis szaporodott fel váratlanul nagy számban, ezért nehezebb most a helyzet a szokásosnál.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
hirdetés

Könyveink