hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Gulyás és Rétvári a béremelést méltatták a Semmelweis-napon

Az egészségügyben megkezdett bérfejlesztések folytatódni fognak – ígérte Gulyás Gergely és Rétvári Bence is Semmelweis-nap alkalmából.

hirdetés

Az elmúlt években végrehajtott béremelések "nem megtörténtek, hanem csak elkezdődtek".– fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén. A miniszter azt ígérte, hogy az ország gazdasági teljesítőképességét figyelembe véve az egészségügy és az ágazati bérfelzárkózás a legfontosabb feladatok közé tartozik majd a következő években. Kiemelt fontosságú, hogy milyen a magyar egészségügy helyzete, a dolgozók anyagi és infrastrukturális körülményei.

Köszöntőjében kitért arra is, hogy az előző uniós ciklus fejlesztési forrásai a vidéki egészségügyi intézmények infrastruktúráján javítottak elsősorban, míg a fővárosra és a közép-magyarországi régióra csupán a fejlesztési pénzek 10 százaléka jutott. Ennek a különbségnek a kiegyenlítésére szolgál az Egészséges Budapest Program (EBP), több beruházás elindulhat vagy be is fejeződhet a következő négy évben. A miniszter véleménye szerint szükség van a ma létező egészségügyi intézményekre, azonban arra, hogyan és milyen formában működjenek, a szakmának kell javaslatot tennie. "Ha egyfajta versenyről beszélünk" a bérekkel és az infrastruktúrával összefüggésben, leginkább az egészségügyben érzékelhető, hogy az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan küzdeni kell a jó szakellátás biztosításához szükséges munkaerő megtartásával, de ez egész Európában kihívást jelent – mondta a Gulyás, egyúttal köszönetet mondott azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik bár jobb jövedelmet is elérhetnének külföldön, mégis itthon maradnak.

Bedros J. Róbert, a kórház főigazgatója köszöntőjében emlékeztetett, hogy 2011-ben 970 millió forint volt az intézmény adóssága, amelyet szigorú gazdálkodással másfél év alatt ledolgoztak. Ma az intézmény stabilnak mondható mind gazdaságilag, mind orvosszakmai szempontból. A kórház Semmelweis-napi ünnepségén elismeréseket, főorvosi, adjunktusi kinevezéseket adtak át az intézmény dolgozóinak.

Béremeléssel becsülik meg az egészségügyben dolgozókat

Minden kormányzatnak feladata kifejezni az elismerést és a megbecsülést az egészségügyben dolgozók felé, ezért döntött a kormány a béremelésről a szektorban – mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a váci Jávorszky Ödön Kórház Semmelweis-napi ünnepségén.

Fontos és életbevágó az a munka, amelyet az ápolók, orvosok és az egészségügyi dolgozók végeznek, nem rövidtávú döntés ezt a hivatást választani, elhivatottság kell hozzá. Köszönet illeti őket azért az áldozatkész munkáért, amelyet évek óta végeznek – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a magyarok többsége az egészségüggyel kapcsolatban arra gondol, hogy van-e elég orvos és ápoló, megbecsülik-e őket eléggé. Ezért a kormány talán leginkább támogatott lépése a számukra kidolgozott béremelési program volt, amely folytatódik a jövőben is. Úgy vélte, ennél kevés helyesebb döntést hozhat egy kormányzat.

Ösztöndíjprogramokat is indítottak, mert nagy szükség van az utánpótlásra, arra, hogy minél többen válasszák ezt a hivatást és tartsanak ki mellette – mondta Rétvári, és kitért arra is, hogy a váci kórház is bekerült az Egészséges Budapest programba, itt is lesznek fejlesztések, idén nyáron például felújítják a mentőállomást, egyúttal több környező településen megújul az egészségház.

Urbán Edina, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója emlékeztetett: a 2018-as évet a kormány Semmelweis-emlékévnek nyilvánította. Semmelweis Ignác élete azt üzeni a jelenkornak, hogy észre kell venni az újszerű, fejlődést jelentő gondolatokat és teret kell engedni nekik. Fördős Attila, Vác polgármestere megköszönte az egészségügyben dolgozóknak áldozatos, felelősségteljes munkájukat, amely a társadalom jövőjét is alapvetően meghatározza.

A köszöntő beszédek után díjakat adtak át a kórház dolgozóinak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink