hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Felelőtlen a jogalkotás: megszűnt a munkavédelem az egészségügyben

Jogilag megszűnt a munkavédelem az egészségügyben, nem vonatkozik rá a munkavédelmi törvény, írja a Munkaegészségügy.hu.

Nagy Marcell igazságügyi orvosszakértő a Munkaegészségügy.hu-n arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény alapján kiadott egyéb miniszteri rendeletek sem, mint például rákkeltő rendelet, kémiai biztonság, védőeszközök, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás.

Az egészségügyi dolgozót 2022.01.01-től néhány jóképességű kodifikátornak köszönhetően nem védi semmi, nem vonatkozik rá semmilyen munkavédelmi jogszabály. Nem sok ember ez, nem is dolgoznak veszélyek között. A Covid-osztályokon, a BSL3-4 laborokban, cisztosztatikumokkal dolgozók, patológusok, le lehet dobni a ruhát!

Az Mvt. a 87.§-ban definiálja a törvény által használt kifejezéseket. Amikor létrejött a jogviszonytörvény, ennek megfelelően a “szervezett munkavégzés” fogalmába betették az egészségügyi szolgálati jogviszonyt – idézi a portál a korábbi vonatkozó jogszabályt, majd annak módosítását (2021. évi CXLI tv.), amely 2022.01.01-től hatályos.

A szakértő szerint a törvény hatálya csak azokra a foglalkoztatási formákra terjed ki, amelyeket az értelmező rendelkezés definiál, azaz az egészségügyre nem. Mint fogalmaz: a jogszabályt sehol, semmilyen fórumon nem köröztették meg. Úgy véli, mindez a felelőtlen jogalkotás példája a szakterületért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről.

hirdetés

Könyveink