hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jelentést írt az alapvető jogok biztosa a műtők hőmérsékletéről

Tavalyelőtt nagy port vert fel a klimatizálás hiánya a műtőkben, amiről elkészült az alapvető jogok biztosának jelentése, írja a Munkaegészségügy.hu.

A jelentés legfontosabb megállapítása az, hogy a vizsgált egészségügyi ellátási körülmények a felhívott alapjogok tekintetében visszásság veszélyét idézik elő a számonkérhető szabályozás, valamint az annak érvényesülését biztosító ellenőrzés hiánya miatt – emeli ki a Munkaegészségügy.hu.

Ezért Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vezetője az alábbi intézkedéseket tette:

Felkérem
a) az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg, a (COVID-19 világjárvány tapasztalatai alapján is) megfelelő klíma és légcserélő berendezés szerepeltetését a műtőegység tárgyi feltételei között az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendeletben.

b) az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy fontolja meg a munkavédelmi jogszabályokban annak konkrét meghatározását (az országos tisztifőorvos műtéti sebfertőzés megelőzéséről szóló módszertani levelének szakmai tartalmára is tekintettel), hogy milyen környezeti határértékek esetén kell a munkavégzést felfüggeszteni a műtőegységekben.

Felkérem
a) az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy munkavédelmi ellenőrzéseik során, különösen a nyári időszakban, fordítsanak hangsúlyt a műtők hőmérsékletének ellenőrzésére.

b) az emberi erőforrások miniszterét, hogy az állami fenntartású fekvőbeteggyógyintézetek műtőegységeinek klíma és légcserélő berendezései megfelelőségének felmérését követően – a megfelelő fedezet rendelkezésre bocsátása mellettkezdjék meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosítására képes, a betegbiztonságot is szem előtt tartó berendezések beüzemelését;

c) a SE vezetését, hogy a jövőben az ideális munkakörülmények meglétét folyamatosan ellenőrizze, és amennyiben a munkavédelmi szabályokban rögzített elvárások nem teljesülnek, úgy az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó külön munkavédelmi előírások hiányában is, a lehetséges következmények gondos mérlegelésével járjanak el.

A teljes jelentés letölthető a Munkaegészségügy.hu portálon.

hirdetés

Könyveink