hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Európa nem adja vissza az orvosokat

Továbbra sem számíthatnak az unió perifériáján lévő országok arra, hogy a közösség majd megoldja az orvoselvándorlásból fakadó válságukat, derül ki az illetékes uniós biztos egy válaszából - írja a NOL.

Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kérdésre reagált, amelyben a politikus azt akarta megtudni, hogy milyen stratégiai programmal tudja segíteni az Európai Bizottság az orvosvándorlás okozta problémák megoldását.

Az egészségügyi munkaerő határokon belül tartására a Bizottság adatgyűjtéssel, migrációs elemzésekkel járulhat hozzá az egyes országok szakpolitikai cselekvési terveihez. A Bizottság jelenleg tanulmányt készít a munkaerő-felvétel és -megtartás innovatív és hatékony stratégiáiról az Unióban. Az eredményeket várhatóan még ebben az évben nyilvánosságra hozzák.

Hasonló elemzés megállapításait vitatva 2011-ben már tanácskoztak a tagállamok egészségügyi miniszterei Magyarországon. Akkor John Dalli egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztos úgy becülte, hogy 2020-ra egymillió munkahely maradhat betöltetlenül az egészségügyben, ez komoly kockázatot jelenthet a betegeknek, és egyenlőtlenséghez vezethet az ellátásban.

S bár akkor Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár több lépést is tett – az orvosi, ápolói béremelések, rezidensösztöndíjak bevezetése –, nem sikerült megállítani a migrációt. Csupán a célországok rangsorában van némi átrendeződés: a legtöbben Németország, az Egyesült Királyság, Svédország, Ausztria és Svájc egészségügyi intézményeibe mennek Magyarországról. A keleti nyitással tavaly már az úti célok közt szerepelt az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Zambia, Új-Zéland, Sierra Leone és Brunei – olvahastó a nol.hu-n.

 

hirdetés

Könyveink