2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Uniós kárpótlást várnak a román orvosokért

A román orvosi kamara elnöke szerint 3,5 milliárd eurót költöttek az utóbbi öt évben az időközben elvándorolt orvosaik képzésére.

Az Európai Uniónak legalább részlegesen meg kellene térítenie az európai országokban dolgozó, Romániában képzett orvosok felkészítésének költségeit – vélekedett Vasile Astarastoae, a Jászvásári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora, a román orvosi kamara elnöke, az egyetemi tanévnyitón.

Astarastoae szerint – akit a román Agerpres hírügynökség idéz – az utóbbi öt évben több mint 13 ezer, Romániában felkészített orvos ment nyugatra dolgozni, közülük 1600-an az idén. A tudásukat Európa más országaiban kamatoztató romániai orvosok felkészítésére Astarastoae szerint a román állam legalább három és fél milliárd eurót költött az utóbbi öt évben az adófizetők pénzéből.

„Egyik szemünk sír, a másik nevet. Egyrészt örülünk, hogy végzőseink másutt is megállják a helyüket, másrészt elszomorít, hogy itthon nem értékeli őket eléggé a társadalom. Mindenesetre felkészítésük a mi munkánk eredménye, amiért kártérítést kérünk” – mondta a román orvosi kamara elnöke.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink