2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Ellenőrzik az idősotthonokban az egészségügyi ellátást

Elsősorban az egészségügyi ellátások ellenőrzésére fókuszálunk a közeljövőben az idősotthonokban. Számítsanak az ellenőrzésre, mert a békeidőkben is fontos dolgok most különösen betartandók, közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Minden embertársunk elveszítése fájdalom, az elmút napon újabb 11 ember halt meg a járványra visszavezethetően. Müller Cecília országos tiszti főorvos a szerdai adatok ismeretését követően jelezte, jellemzően idős, alapbetegségekkel is küzdő személyekről van szó, de van a halottak között 40-es éveiben járó ember is... Továbbra is Budapest és Pest megye adja a járványban érintettek kétharmadát, de mindenütt ott a kór. A Pesti úti idősotthonban négyre nőtt az elhunytak száma, a zárt közösségben könnyebben terjed a vírus, ismételte el Müller Cecília emlékeztetve, már több hazai idősotthon is érintett a járványban. A lakók több, mint felét már szűrték, a teljes gondozotti és dolgozói körrel ezt teszik. A tiszti főorvos tapasztalatai szerint elsősorban az egészségügyi ellátás szenvedett sérelmet, ezért kötelező ellenőrzést rendel el, fokozottan fókuszál erre a területre, mondta. Számítsanak az ellenőrzésre, mert a békeidőkben is fontos dolgok most különösen betartandók, fogalmazott.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa közölte, tegnap újabb öt teherszállító gép érkezett Magyarországra, jelentős mennyiségű védőeszközzel. Minden területen azt látják, hogy a különleges jogrend elrendelése óta, az idő előre haladtával egyre inkább nő a szabályszegések száma. Tegnap 4 embert fogtak el a rendőrök csalás miatt; az érintettek kb. 23 millió forint értékben előleget vettek fel kézfertőtlenítők előállítására, amelyeket olcsóbban állítottak elő, s mint kiderült, alkalmatlanok voltak az ígértek teljesítésére.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, nemigen van lehetőség arra, hogy elkerüljük a járvány tömeges megbetegedéseket jelentő fázisát. Müller Cecília jelezte, ez a decemberben elkezdődött járványban eddig egy helyen sem volt elkerülhető, ami a fertőző megbetegedés természetéből, a terjedési módból is adódik, hisz egy fertőzött általában 2-3 szeméynek tudja átadni a kórt, ha megteremtődnek az átadás feltételei.

A mentők tesztelésére vonatkozó kérdésre elhangzott, nemcsak gyorsteszteket használnak a mentők, hanem mindkét módszert, és ha kétség merül fel, akkor újravizsgálják az adott személyt. Mennyire igaz, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint a járvány egyre drasztikusabban? Müller Cecília szerint a virológusok folyamatosan követik a járványt, apró változásokat észleltek is a vírus genetikai állományában, de ennek ma még nincs jelentős szerepe, mondta, azt is jelezve, tegnap az eddigi hét labor mellé a Korányi intézet laborját is kijelölték a tesztek elvégzésére, s ha az szükségessé válik, a laborok száma tovább bővíthető.

 

Novák Katalin államtitkár a törzs tájékoztatóját megelőzően elmondta: mindenkit érint a járvány, egyszerre kell helyt állni a családban és a munkahelyen, miközben nem találkozhatunk azokkal, akik közel állnak hozzánk. Az elmúlt hónapokban négy évtizede nem látott csúcson volt a házasságkötések száma és nőtt a gyerekvállalási kedv is -- ennek segítéséért dolgoznak a továbbiakban is. Az államtitkár bejelentette, minden eddig családtámogatási program megmarad, nem vesznek el összegeket e területtől a járvány elleni védekezés érdekében sem.

 

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés