hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elindult a főváros CT- és MR-programja

Életbe lép a daganat gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály: 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

Mint az ismert, a főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros 5 év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből, írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal, jelezve: ennek a megállapodásnak a keretében érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális 2 milliárd forintos támogatás, amelyet a főváros a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ.

2 milliárd forintból 31 770 CT és 9846 MR vizsgálatot vásárol a Fővárosi Önkormányzat az előző évhez képest. Az onkológia iránydiagnózissal végzett CT vizsgálat esetén ez 88%-os bővülést, az MR vizsgálat esetében pedig 62%-os bővülést jelent.

Életbe lép a daganat gyanúval beutalt betegek esetében a 7+3 napos szabály, vagyis az, hogy 7 napon belül a vizsgálatot elvégzik és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az Európai Unió tagállamaiban. A daganatos betegségek jelentik a 2. leggyakoribb halálokot Magyarországon. Minden negyedik haláleset megelőzhető vagy kezelhető lenne az országban. 2019-ben a Fővárosban 21 ezren haltak meg és ebből 5488 volt a daganatos halálozás.

(forrás: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink