hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egynapos ellátásban jók vagyunk

Jelentősen nőtt az utóbbi években az egynapos sebészettel ellátott betegek száma Magyarországon, derül ki a 24.hu összeállításából.

A Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budaörsi Egészségügyi Központ tanulmányából kiderül, hogy 2010 és 2015 között az egynapos formában ellátott esetek száma évi 130 995-ről 251 328-ra emelkedett, ami jelentős fejlődés. A vizsgált öt év mindegyikében növekedés tapasztalható, de a legnagyobb ugrás 2010-ről 2011-re figyelhető meg: egy év alatt 50 ezerrel több ilyen beavatkozást végeztek el, írja a 24.hu az Orvosi Hetilapban megjelent tanulmány nyomán.

A fejlett egészségügyi rendszerekben ez az ellátási forma már régóta elterjedt, nem véletlenül. Az egynapos ellátás mérsékli a kiadásokat, a beteg jóval rövidebb időt tölt az egészségügyi intézményben és gyorsabb a rehabilitációja, aminek nemzetgazdasági előnye is van, hiszen hamarabb visszatérhet a munkahelyére. Az ellátórendszert is kevésbé terheli, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések rizikója is.

De nemcsak a fekvőbetegeket ellátó osztályok terhelését és a kórházak kiadásait lehet csökkenteni, hanem egyes területeken a várólisták is rövidülhetnek az egynapos ellátások bővülésével, ami a jelek szerint meg is történt: 2010 és 2015 között az egynapos sebészeti esetszámok mértéke meghaladta az 1,2 milliót.

A kutatásból kiolvasható az is, hogy a szülészet-nőgyógyászat, a szemészet, a sebészet és az urológia jár élen az egynapos ellátásban. A szülészet-nőgyógyászati szakma teljesítette a legtöbb egynapos sebészeti esetszámot (410 933-at), ez az összes egynapos beavatkozás 34 százalékát teszi ki. A második legtöbb egynapos sebészeti ellátás a szemészeteken történt (319 143 eset).

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink