hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Egyetemről a kormányba

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Gazdálkodási és Intézményfelügyeleti helyettes államtitkára lett dr. Fábián Attila professzor. A Kisalföld beszélgetett vele.

Az ország százhat kórházának pénzügyi, gazdálkodási tervezésének, számvitelének és mindennapi gazdálkodásának kontrollját, az Egészségbiztosítási Alap felügyeletét kapta helyettes államtitkárként feladatául dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karának dékánja. Tizenhárom esztendőn át dékánhelyettesként, majd öt évig dékánként dolgozott, ám az egyetemmel továbbra sem szakít.

– Július elsejével a kar vezetéséről le kell mondanom, de ezen a diplomaosztón még ott leszek és én adhatom át a diplomákat a végzetteknek – mondta el a Kisalföldnek. – Sok orvos, gyógyszerész és az egészségügyben dolgozó vezető szakember szerzett másoddiplomát nálunk az orvos-, gyógyszerész-közgazdász vagy az egészségügyi menedzserképzéseinken. Ők ajánlottak Kásler Miklós miniszter figyelmébe. Nagyon megtisztelő a felkérés. A kórházak gazdálkodásának felügyelete, egyben támogatása, a hatékonyság növelése és az Egészségbiztosítási Alap mintegy kétezermilliárd forintjának kontrollja lesz a feladatom. (...) Úgy látom, sok olyan terület van, amiben tényleg jobbá tehetjük a rendszert – osztotta meg első tapasztalatait a Kisalfölddel Fábián Attila. Kiemelte, hogy a helyettes államtitkárok elsősorban a döntés-előkészítésben vesznek részt, emellett segítenek megtalálni az intézményeknek a legjobb utat, melyhez sok párbeszédre lesz szükség.

– Markáns és pozitív változásokra készülünk. Közismert például, hogy a kórházak korábban mekkora adósságokkal küzdöttek. A rendszerváltoztatás után kialakult gyakorlat szerint ezt úgy kezelték, hogy ha felhalmozódtak a tartozások, a sajtóban, a nyilvánosság előtt folytatott hosszas viták után az állam konszolidálta az intézményeket. Sajnos hosszú ideig nem változott a helyzet és a tartozások újra felhalmozódtak. Ennek a gyakorlatnak már az előző két kormány is véget akart vetni, ezért a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ tavaly áprilistól átvette a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait. A továbbiakban többek között az én feladatom lesz annak felügyelete is, hogy az intézmények adósságállománya ne termelődjön újra.

(forrás: Kisalföld Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink