hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyénenként küldenek petíciót a védőnők

Védőnőktől érkező levelek százaira számíthat a következő hetekben 22 politikus, döntéshozó és hivatalvezető – tudta meg a MedicalOnline.

Úgy tűnik, a védőnők megelégelték, hogy eddig hiába kérték, sorolják őket is az egészségügyi bértábla hatálya alá. Most személyenként írnak levelet többek között Kövér Lászlónak, a Parlament elnökének és valamennyi alelnökének, Lázár János Miniszterelnökséget vezető, és Balog Zoltán erőforrás minisztereknek. A petícióban, amelyet kézhez kaphat még Rétvári Bence, az Emmi parlamenti és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkára is, arra hívják fel a figyelmet, hogy a védőnői alapilletmény a bérkiegészítéssel együtt jelentősen elmarad a szakellátásban dolgozó felsőfokú végzettségű kollégáktól, a különbség pedig egyre nő az egészségügyiek évenkénti illetményemelése miatt. Mivel mindezt a védőnők diszkriminatívnak tartják, a felhívás címzettjei közé került dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa, és dr. Honecz Ágnes, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke.

A kormány tavaly tavasszal döntött úgy, hogy kétmilliárd forintot szán a védőnők illetményének emelésére. A pontfinanszírozási többletből származó összeget augusztustól, januárig visszamenőleg kellett megkapniuk az alapellátásban dolgozó szakembereknek. A kormány rendeletben fel is pántlikázta a pénzt, hogy a jellemzően önkormányzati fenntartású szolgálatoknál alkalmazott védőnőkhöz biztosan eljusson a fizetésemelés.

Azonban lapunkban már tavaly októberben beszámoltunk arról, hogy sokan mégsem bruttó 30 ezer, csupán pár ezer forinttal kaptak magasabb fizetést szeptembertől, de olyan is akadt, akinek ugyanannyi maradt a pénze. Változó határok között mozgott annak az összegnek a nagysága is, amelyet a rendelet értelmében januártól augusztusig, visszamenőleg kellett kifizetni a védőnőknek. Volt, akinek nettó 163 ezer forintot utalt a fenntartó önkormányzat a nyolc hónapra, máshol ennek csupán a töredékét, 12 százalékát kapták meg a védőnők, és olyanok is akadnak, akik semmit nem láttak ebből a pénzből.

Miközben a kormányzati kommunikációban gyakorta elhangzik, hogy 2010 óta 40 százalékkal több pénzt biztosítanak az alapellátás támogatására, a védőnői levélben külön felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a munkáltatók ennek az összegnek csak 12 százalékát adhatják oda a védőnőnek bérkiegészítésként.

A most postára kerülő levelükben mindehhez még azt is hozzáteszik, hogy a január 1-jével megemelt garantált bérminimum jelentősen növeli a pályakezdők illetményét, és ezzel a 20-25 éve a pályán lévő védőnők bére megegyezik a kezdő munkavállalók bérével.

A petíció elindítói úgy vélik, több száz kollégájuk csatlakozik az akcióhoz, és adja postára legkésőbb március 10-éig a levelet.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink