hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Egészségügy: terv van, pénz nincs?

Alapvetően jó ötletek vannak abban a reformcsomagban, amelyet az egészségügy rendbe tételére készített a minisztérium, de a határidőkkel, a finanszírozással valószínűleg gondok lesznek, írja a KlubRádió honlapja.

hirdetés

Rékassy Balázs orvos, egészségpolitikai szakértő szerint a reformcsomagban számos jó ötlet van, sok olyan, amelyet gyakorló szakemberek már évek óta mondanak. Azonban a határidők furcsák. Az egyik feladat például a beavatkozások finanszírozásának átalakítása lenne, ugyanis hosszú idő óta nem változtak az összegek. Vegyük például egy csípőprotézis beültetését. A protézis ára folyamatosan emelkedik, az orvosok bére is változik, a társadalombiztosítás viszont ezt nem veszi figyelembe, nem a beavatkozás valódi költségét téríti. Ennek az egész rendszernek az áttekintését, megváltoztatását 2 hónap alatt nem lehet elvégezni. Hasonló a helyzet a teljesítményvolumen-korláttal is. Egy orvoscsoport csak annyi műtétet végezhet, amennyire pénzt kap, hiába tudna többet. Ezért is vannak várólisták.

Rékassy az alapvető gondnak azt tartja, hogy az egész ágazat alulfinanszírozott. 700-800 milliárd forinttal többet kellene rá költeni. A reformcsomagban viszont nem nagyon látni annak jelét, hogy a kormány ebbe az irányba is elmozdulna.

Az interjút itt meghallgathatja

(forrás: Klubrádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink