hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A hospice nem a szociális ellátásba való!

A hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés, írja a Napi.hu.

Komoly átalakításokra készül az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egészségügyben, a Portfolio birtokába került előterjesztésből kiderül, a reformcsomag fókuszában a kórházak fizetőképességének helyreállítása áll. Ennek megvalósításával párhuzamosan menne végbe a struktúraváltás, ami feleslegessé tehet fizikai kapacitásokat. Az előterjesztés a felszabaduló kapacitások lehetséges sorsaként a kubatúra szűkítését és jobb kihasználását, a rehabilitáció, az ápolás, hospice tevékenységek szociális területnek történő átadását említi.

A Pallium Szakmapolitikai Intézet álláspontja szerint a hospice-palliatív ellátás szociális ellátásba való áthelyezésének gondolata alapvető tévedés. Az ellátás célja a beteg fizikai, lelki, szociális és spirituális fájdalmainak csökkentése, tüneteinek kezelése, egy jó életminőség biztosítása a krónikus betegség alatt és annak életvégi időszakában. A feladatot zömmel az alapellátásban kell ellátni, a háziorvosi praxisokon, illetve a praxisközösségeken keresztül, hangsúlyozzák az intézet alapító szakértői, Szöllősi Melinda és Dózsa Csaba, akik szerint ma hazánkban sajnos még sok feltétel nem adott ahhoz, hogy a háziorvosok ezt a feladatukat be tudják tölteni.

Egy éve tart az előkészítése annak a palliatív háziorvosi programnak, amely az ország összes háziorvosa számára elérhetővé teszi azt az alaptudást és azokat az eszközöket, amelyek birtokában a háziorvosok minőségi ellátást tudnak biztosítani az otthonukban betegeiknek, és menedzselni tudják a palliatív ellátásra szoruló betegek betegútját, szükség szerinti járóbeteg vagy kórházi ellátással.

A teljes cikk a Napi.hu-n

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink