hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az EP megszavazta az európai minimálbér-szabályozást (Bővítve!)

Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta az európai minimálbér-szabályozást, közölte Dobrev Klára.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a többi uniós tagország kormányához hasonlóan az Orbán-kormánynak is kötelessége bevezetni a szabályozást, ami a magyar minimálbért is jelentősen emelni fogja. Ez egy hatalmas lépés az Európai Egyesült Államok felé, amelyben a magyarok sem érnek kevesebbet más európaiaknál, és a magyarok munkája sem ér kevesebbet, mint más európaiaké, mondta a politikus.

A szabályozás a gyakorlatban úgy fog működni, hogy a magyar kormány többé nem határozhatja meg önkényesen a minimálbér összegét, mert figyelembe kell vennie a rendelet által előírt feltételeket, fogalmazott.

Dobrev Klára hozzátette, azt szeretnék, ha a minimálbér a mindenkori magyar mediánbér hatvan százaléka lenne. Az EP-képviselő megjegyezte, hogy ennek alapján az idei nettó minimálbér is több, mint harmincezer forinttal lenne magasabb a jelenleginél. Végül azt mondta, hogy a magyar kormány ettől csak minimálisan térhet el és azt is egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal.

*

Frissítve:

Az új szabályozás célja, az uniós testület sajtóközleménye szerint, hogy javítsa az Európai Unióban élő összes munkavállaló életszínvonalát és munkakörülményeit, és hozzájáruljon a gazdaság és társadalom fejlődéséhez. A jogszabály rögzíti, melyek azok a követelmények, amelyeknek minden esetben teljesülniük kell a törvényileg vagy kollektív szerződésekben meghatározott minimálbér mértékének megállapításakor, írja az MTI.

Míg minimálbérek meghatározása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik, a tagállamoknak garantálniuk kell, hogy a megélhetési költségeket és bérszinteket figyelembe véve a minimálbérből tisztességesen meg lehessen élni. A törvényileg meghatározott minimálbér megfelelőségének értékeléséhez viszonyítási alap lehet egy reálárakon vett áru- és szolgáltatáskosár, illetve a bruttó mediánbér 60 százaléka vagy a bruttó átlagbér 50 százaléka.

A szabályok a munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkező valamennyi európai munkavállalóra kiterjednek majd. Az irányelv nem kötelezi törvényileg meghatározott minimálbér bevezetésére azokat a tagállamokat, ahol ilyen jelenleg nem létezik, és a minimálbérek által nyújtott védelmet kizárólag kollektív szerződések biztosítják.

Azoknak az országoknak, amelyekben a munkavállalók kevesebb mint 80 százalékára terjed ki a kollektív bértárgyalások mechanizmusa, a szociális partnerek bevonásával cselekvési tervet kell készíteniük az arány javítására.

A szerdán elfogadott irányelv értelmében a tagországoknak rendszert kell kiépíteniük a szabályok betartásának megbízható nyomon követésére, valamint helyszíni és egyéb ellenőrzésére. A rendszer segítségével fel tudják majd tárni az esetleges visszaélésszerű alvállalkozást, színlelt önfoglalkoztatást, elszámolatlan túlórázást vagy a munkaintenzitás nem ellentételezett növelését.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink