hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Demonstrálnak a meddőségi centrumokért az érintettek

A magán meddőségi intézetek államosítása elleni tiltakozó demonstrációt szerveznek vasárnapra a kezelésben érdekeltek, írja a Napi.hu.

Ha az intézmények államosításáról szóló törvénymódosítást elfogadják, a szűk állami kapacitások miatt feltorlódik a várólista, így sokan kifuthatnak az időből, nem beszélve arról, hogy újra azzal a nemtörődömséggel, megalázással és sikertelenséggel kell szembesülniük, amely miatt aki tehette, elhagyta az állami lombikprogramot, és választotta a magáncentrumokat – állítja a szabad választás jogának megtartásáért kiálló és az eseményt elindító Kazinczy Krisztina a Napi.hu szerint.

Amikor megláttam az államosításról szóló hírt, elöntött a keserű düh és azt mondtam, csináljunk valamit – mondta a lapnak a demonstráció szervezője, aki 2017-ben, állami lombikprogrammal kezdte a meddőségi kezeléseket, majd 1,5 év év sikertelenség után fordult magáncentrumhoz. Kazinczy Krisztina most egy 10 hónapos kisbaba anyukája, kisfia annak eredményeként jöhetett a világra, hogy a magánintézményben az orvos vette a fáradtságot, hogy rájöjjön a kudarc okára, és újabb vizsgálatokat írt elő, amelyeknek az eredményéből kiderült a megoldás.

Ugyanez az állami centrumban másként nézett ki, csak toltuk egymás után a ciklusokat, anélkül, hogy megnéztük volna, mi a baj. Nem írtak elő további vizsgálatokat, az orvos soha nem volt képben, minden alkalommal elölről kellett kezdeni a sztorit, miközben legalább 40-en álltak a folyosón rá várva – emlékszik vissza a folyamat elejére Kriszta.

Az állami központokban már most is szűk a kapacitás, a két legnagyobb budapesti centrumban – Semmelweis Egyetem, Budai Meddőségi Központ – már most sem adnak erre az évre időpontot, a jövő évi időpontokat pedig még nem nyitották meg. A magánellátásból kényszerűen átkerülőkkel tovább nő majd a várakozás, ami a 40-en túliak számára a 40 év után beszakadt fertilitási ráta miatt azzal a kockázattal jár, hogy végleg kicsúsznak az időből.

Ma Magyarországon a mintegy 70 ezer újszülöttből körülbelül 2000 ezer a lombikbaba, ez nem csekély kör, évente ennyi nőnek muszáj, hogy megmaradjon a választás joga, ezért szólalunk fel vasárnap, mindemellett a magánklinikákkal szemben eljárással sem értünk egyet - tette hozzá végül.

Vérfagyasztónak találja a magán meddőségi centrumok ellehetetlenítésének módját, szellemiségét a három érintett intézményből az egyik, a Reprosys szakmai vezetője.

Mi is csak a sajtóból értesültünk róla, hogy a törvénymódosítással egy tollvonással megszüntetnek intézményeket, szakmai műhelyeket, csak mert a kormány így dönt és amire szakemberként semmilyen értelmes magyarázatot nem lehet adni – mondta a lapnak Vass Zoltán. Szerinte a módosítással biztosan romlik az ellátás színvonala, s mint fogalmazott, a Reprosys főorvosaként nincs mozgástere az ügyben, a menedzsment azonban akár nemzetközi jogászok bevonásával is vizsgálja majd a lehetőségeket.

Noha üzletileg nagyon kicsi, 10 milliárd alatti piacról beszélünk, amelyből a magánszolgáltatók 1-1,5 milliárd forinttal részesednek, mégis nagyon fontos kiegészítő szolgáltatásról van szó – hangsúlyozza a főorvos. A meddőség kezelésében kisegítő magánszféra a hosszú évek óta kapacitásgondokkal küzdő állami ellátással szemben rugalmasan tud alkalmazkodni az igényekhez, itt nincs várólista, ami nem egyszerűen időbeli, hanem drámaian végleges kimenetelű veszteséghez vezethet, mert a 40 pluszos páciensek egyszerűen kifutnak az időből, ami a legfontosabb ellenérv a nagyobb személyes figyelem és az ellátás körülményei mellett. A főorvos szerint a megszüntetés miatt sokan külföldi ellátását vesznek majd igénybe inkább, cseh és szlovák központokhoz fordulnak majd. Magyarországon évente 8 ezer ciklust (petesejt stimulációt) visznek végig a meddőségi központok, a Reprosysnél ennek az 5-6 százalékára, 4-500 ciklusra kerül sor, ami idén több is lehet, ha sikerül az évet végigvinni.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink