hirdetés
2020. szeptember. 21., hétfő - Máté, Mirella.
hirdetés

Csupán átszervezéssel nem javítható az ágazat helyzete

Sinkó Eszter közgazdász a KlubRádióban azt mondta, csupán átszervezéssel, átcsoportosítással nem javítható az egészségügy helyzete.

hirdetés

Sinkó Eszter közgazdász úgy véli, hogy a kormány szerint egyes helyeken nagy a pazarlás, némi átszervezéssel, átcsoportosítással javítható a helyzet, azonban nem így van. Ha tetszik, ha nem, ebbe pénzt kell beletenni.

Karácsonyra bejelentették, hogy komoly átalakításokat tervez a kormány, ezek között rendkívül fontosak vannak – mondta az egészségügyi közgazdász a KlubRádió Hetes Stúdió című műsorában, hozzátéve, ha csak néhány megvalósul, azzal is beljebb vagyunk.

Végre el kell érni, hogy az intézmények a valódi ellátási költségeket kapják meg, s ne csak azok egy részét. Csak a kórházaknál hiányzik 100-200 milliárd forint, és akkor csodálkozik a kormány, hogy eladósodnak. Inkább a kórházigazgatóknak lenne joguk csodálkozni, hogy miért nem látják be a helyzet képtelenségét, tarthatatlanságát a döntéshozók. Ha a valós költségeket finanszíroznák, esetleg lenne elég orvos és nővér is.

A másik lényeges teendő az ellátás átszervezése. Bizonyos feladatokat koncentrálni kell. Például nem kell 80 kórházban csípőprotézis behelyezésével, vagy bizonyos fajta szemműtétek elvégzésével foglalkozni. Elég 20-30 helyen, de ott olyan szakembergárda álljon rendelkezésre. Ehhez kapcsolódik a technológiai fejlesztés is. Újabb és újabb eszközök jelennek meg, ezekre folyamatosan költeni kell. Sinkó Eszter szerint fontos a minőségi mutatók rendszerének bevezetése is, végre látni kellene, hogy melyik kórház dolgozik jól és melyik kevésbé jól.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink