hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

Csökkenhet az antigén gyorstesztek ára

Várhatóan nő az árverseny, ezáltal csökkenhet az antigén gyorstesztek ára, miután szerdától kiskereskedelmi üzletek is árulhatnak ilyen terméket, közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Szerdától minden gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletben, például kiskereskedelmi láncoknál, drogériákban és benzinkutakon is árulhatnak a Covid-19 kimutatására készült antigén gyorstesztet, idézték fel. Korábban csak gyógyszertárban és gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletben lehetett ilyet vásárolni. Kiemelték: csak a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező üzletek forgalmazhatnak gyorstesztet. Ezt az engedélyt az OGYÉI-től kérhetik a kiskereskedelmi egységek.

Jelenleg 758 kiskereskedelmi üzletnek van gyógyszerforgalmazási engedélye.

A rendelkezés következtében javul a lakosság hozzáférése az önellenőrzési célt szolgáló gyorstesztekhez, nőhet az árverseny, és csökkenhet a gyorstesztek ára, emelték ki. Hozzáfűzték: a PCR-teszt továbbra is hatósági áras, maximális ára 19 500 forint.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus-gyanús betegeknek a háziorvosok továbbra is ingyenesen elvégzik vagy megrendelik a tesztet. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki úgy dönt, hogy önkéntesen vásárol magának.

Az otthon elvégzett gyorsteszt pozitív eredménye nem hivatalos. A fertőzés hivatalosan akkor igazolt, ha a pozitív eredményt a háziorvos vagy más egészségügyi szolgáltató az EESZT-ben rögzíti. Azt javasolták, hogy ha valakinek a saját magán végzett gyorstesztje pozitív, keresse fel a háziorvosát.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink