hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Cserháti: XXI. századi körülmények lesznek

A kórházi struktúraátalakításról beszélt többek között dr. Cserháti Péter a Magyar Időknek.

Átfogó felújítások kezdődhetnek jövőre a budapesti kórházakban, hogy néhány éven belül végre 21. századi körülmények között gyógyíthassák a betegeket. Mindez nem kis felfordulással jár majd, új kórházépületek nőnek ki a földből, sok régit korszerűsítenek, és talán lesz olyan is, amit lebontanak – összegzi a Magyar Idők a Cserháti Péter által mondottak lényegét. A budapesti kórházfejlesztés koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Magyar Időknek adott interjúban úgy fogalmazott: az átszervezés egyik célja, hogy a három kórházi centrum egyikéből se lehessen beteget elküldeni azzal, hogy nem ő az ügyeletes.

MI - Évtizedes lemaradásokat behozni néhány év alatt, azért ez nemcsak merész vállalkozás, de azt is jelenti, hogy jó nagy felfordulás lesz, ha egyszerre tucatnyi kórházban kezdődnek el a felújítások. Ez elég komoly logisztikát is igényel.

CSP - Mozgalmas és izgalmas időszak lesz, az kétségtelen. Én azonban optimista vagyok, hiszen az ország számos pontján zajlott az elmúlt években kisebb-nagyobb kórházfelújítás, és mindenütt türelmesen fogadták ezt a betegek és a dolgozók is. Hét éves tapasztalataink azt mutatják, hogy amikor a fejlődés ígérete karnyújtásnyira van, akkor az embereket a sitthalmok sem zavarják annyira.

- Mi lesz a sorsa azoknak az ingatlanoknak, amelyeket a jövőben nem használnak kórházi célra? A Lipótmező vagy a Szabolcs utcai Kórház példája több mint riasztó.

- Konkrét javaslatokat fogunk tenni a kiürülő épületek lehetséges hasznosítására. Ez azért is lényeges, mert csak azok a programok kaphatnak igen kedvezményes hitelt az uniótól, amelyek valamiféle megtérülést is fel tudnak mutatni. A szabályok szerint az ilyen fejlesztési tervek esetében az adott ország által vállalt önrész – ami a fővárosi egészségügyi fejlesztéseknél összességében akár a 300 milliárd forintot is elérheti – a hiánycél-kritériumok alól mentesülő egyszeri beruházásnak számíthat. Ez egyúttal egy jó értelemben vett kényszerhelyzetet is teremthet azáltal, hogy az ország hosszú távon érdekelt lesz a fővárosi egészségügyi fejlesztési program végig vitelében. Ezért kell most feszített tempóban dolgoznunk, hogy a kormámi azt jelenti, hogy a következő hónapokban konkrét projekttervekkel kell előállni.a fővárosi egészségügy átalakításárólny olyan konkrét fejlesztési koncepciót hagyhasson jóvá jövőre, amit azután az unió asztalára is letehet.

A teljes interjú elolvasásához kattintson a magyaridok.hu-ra.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink