hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A Honvédkórházat fejleszthetik elsőként

A budapesti Honvédkórház vezetősége üdvözli azt a fővárosi kórházfejlesztési koncepciót, amely szerint az intézmény jelenlegi központi bázisán tervezik kialakítani II-es telephelyének Róbert Károly körútra költöztetésével az észak-pesti centrumot.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ vezetői egy háttérbeszélgetésen elmondták: mivel ez az elképzelés megegyezik a Honvédkórház intézményfejlesztésének régóta tervezett második ütemével, készen állnak a volt MÁV kórház, a II-es telephely áttelepítésére.

A Róbert Károly körúti központ területén régi épületek elbontásával és egy új tömb felépítésével megvalósítható a jelenleg a Podmaniczky utcában működő ellátások átköltöztetése. A helyszínbejárást a tervek szerint még e hónapban megtartják. Kiemelték, hogy a Honvédkórházban az építkezés idején is zavartalan lesz a betegellátás.

Szabó István, a kórház parancsnoka szólt arról is, hogy az intézmény feladatai az elmúlt években fokozatosan nőttek. Példaként említette, hogy a tömeges migrációs helyzet kezdete óta határ menti egészségügyi feladatokat is végeznek: az ott szolgáló katonákat és rendőröket, továbbá a tranzitzónákban lévő migránsokat is a kórház egészségügyi dolgozói látják el. A megnövekedett munkaterhek miatt kiemelt fontosságú lett a katonaorvosok pályán tartásának és pályára irányításának kérdése, ezért kidolgozták a katonaorvosi életpályamodellt, amely már tárcaszintű egyeztetésen van. A parancsnok elmondta: a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nyolc, négy fővárosi és négy vidéki telephelyen, több mint kétezer ágyon több mint kétmillió embert lát el. A kórház részt vesz a lakossági ellátásban a harmadik, vagyis a legmagasabb progresszivitási szinten. A térségi ellátást tekintve az észak-magyarországi régióért felel, de oda tartozik Észak-Pest - a III., a IV., a VI. és a XV. kerület, valamint az északkeleti régió autópályáinak sürgősségi ellátása is. Emellett a honvéd, rendészeti, vasutas állomány és a védett személyek egészségügyi ellátása is a Honvédkórház feladata.

Különleges jogrend vagy válsághelyzet esetén kiemelt szerepük van, hiszen a Honvédkórház akár tömeges sérültellátásra is kidolgozott tervekkel és felkészült állománnyal rendelkezik. Emellett oktatókórház, és honvédségi intézményként speciális feladatokat is ellát, a katonaalkalmassági vizsgálatoktól a missziós feladatokig. Szabó István elmondta: a bővülő területi ellátási kötelezettségek és feladatok nyomán tavaly az előző évhez képest a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátásban is nőtt az esetszámuk. Sürgősségi betegellátó centrumként csaknem 104 százalékkal emelkedett az ellátandó esetek száma: napi átlagban 150-200 sürgősségi beteget látnak el. Mindezek nyomán a kórház már évek óta szuperkórházi funkciót tölt be, jegyezte meg.

Tamás Róbert, a kórház orvosigazgatója is felhívta a figyelmet arra, a fővárosi kórházfejlesztések tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a Honvédkórház a térség és Budapest egészségügyi ellátásában, ezen belül a sürgősségi és a legmagasabb szintű, vagyis a legsúlyosabb és legbonyolultabb esetek ellátásában is nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Ezért ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás biztosított legyen, először a Honvédkórház központosítását kellene megvalósítani. Így ha a többi kórházra kerül sor, azok betegellátását is segíteni tudják.

Nikliné Gáldonyi Edina, az intézmény gazdasági igazgatója kiemelte, hogy a kórház két telephelye valójában két kórház fenntartását jelenti. Ezért a II-es telephely átköltöztetésével, úgy vélik, több párhuzamosságot is megszüntetnek, és ez várhatóan jelentős költségcsökkenést is eredményez majd. A kórház adósságállománya jelenleg négymilliárd forint körül van. Ez a többi kórházéhoz képest kiemelkedőnek tűnik, de a bevételhez viszonyítva tíz százalék alatti az adósság. 

A fővárosi kórházfejlesztésről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg. E szerint Budapesten három centrumot alakítanak ki. Az észak-pesti centrum a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ lesz. Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és a mellette fekvő Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet bázisán hoznak létre egy új tömböt. A dél-budai centrum Kelenföldön jönne létre, bár mint az az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy háttérbeszélgetésén elhangzott, az utóbbi építése nagyban függ attól, hogy a kormány hogyan dönt a Kelenföldi, illetve a Déli pályaudvar sorsáról.

A honvédség kórházát fejleszthetik elsőként
A Magyar Idők úgy értesült, hogy az előzetes felmérések alapján a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, azaz a Honvédkórház kaphat majd elsőként jelentősebb, több tízmilliárdos felújítási és fejlesztési támogatást a fővárosi szuperkórház-hálózat létrehozására a 2017-es költségvetésben biztosított forrásból.
(forrás: MTI, Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink