hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Családbarát szülészetek és betegjogok

Az ombudsman arra kéri a kórházak vezetőit, hogy a családbarát szülészetek kialakításakor is legyenek különös figyelemmel a betegjogok biztosítására.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, a kórházak 2018 óta pályázhatnak családbarát szülészetek, koraszülött intenzív ellátóhelyek kialakítását segítő támogatásra, számos beruházás pedig már el is kezdődött. A családbarát ellátás az anyát, az apát és a születendő, illetve újszülött gyermeket egységként kezeli és a születésre mint természetes folyamatra tekint.

Az egészségügyről szóló törvény szerint a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele legyen, a szülést követően pedig, hogy újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el. A beteg továbbá jogosult a kórházi tartózkodása alatt látogatókat fogadni. Ezek a jogok ugyanakkor a kórházban rendelkezésre álló feltételektől függően és a betegtársak jogainak tiszteletben tartásával, a betegellátás zavartalansága mellett gyakorolhatóak.

Az ombudsman azt kéri, hogy az intézmények vezetői az átalakítások során is fordítsanak különös figyelmet a betegjogok biztosítására, az átalakítások, felújítások tervezésénél tartsák szem előtt, hogy az érintett családok szemszögéből egyszeri és megismételhetetlen esemény színteréről kell gondolkodniuk. Kozma Ákos azt is kéri, hogy a születést megillető alázattal, az emberi méltóság tiszteletével szolgálják a hozzájuk forduló családok bizalmát, és korlátozásokat csak végső esetben alkalmazzanak.

Az érintett egészségügyi tárcától pedig azt kéri, hogy segítse a sikeres pályázókat egy, a betegjogok megvalósulását az építési munkálatok alatt is kiemelten kezelő módszertani útmutató kidolgozásával, amely gyakorlati ötleteket is tartalmaz a betegellátás átmeneti újraszervezéséhez.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink