hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Intézkedések a koraszülött intenzív ellátás feltételeinek javítására

Előrelépés az ombudsman ajánlásai nyomán

Jelentős tárgyi-személyi és alapvető szemléletbeli különbségeket tapasztalt az alapjogi biztos két fővárosi koraszülött intenzív osztály működésének körülményeiben, gyermekközpontú megoldásaiban.

Székely László ombudsman vizsgálatában azt állapította meg, hogy míga fővárosi Honvéd Kórházban egyedülálló módon sikerült megvalósítani a gyermek- és családbarát ellátást, a Semmelweis Egyetem (SE) I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centruma évek óta állandósult szakdolgozói létszámhiánnyal küzd, a személyi minimumfeltételek hiányoznak, túlterheltek az orvosok és a szakdolgozók. Alapjogi aggályokhoz vezet az a hiányosság, hogy jelenleg nincs egységes előírás és gyakorlat az állapotuk súlyossága miatt különböző ellátásra szoruló koraszülött babák világos elkülönítésére. Fel kellene mérni a donor anyatej-ellátás jelenlegi rendszerének lehetőségeit, hogy a koraszülöttek a számukra megfelelő anyatejhez jussanak tápszer helyett abban az esetben is, ha az édesanyának nincs elegendő anyateje. Az alapvető jogok biztosa részletes ajánláslistával fordult az intézményvezetőhöz és a szaktárcához a jelentésében sorolt problémák mielőbbi megoldása érdekében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára rövid időn belül tájékoztatta az ombudsmant arról, hogy a biztos ajánlásaival összhangban felkérte az illetékes intézményeket annak országos szintű felmérésére, rendelkezésre állnak-e azok a minimum feltételek, amelyek szükségesek a koraszülöttek – állapotuknak megfelelő szintű – ellátásához. A minisztérium az érintett intézmények és szakmai szervezetek bevonásával ezután cselekvési tervet dolgoz ki.

Az alapjogi biztos ajánlásának megfelelően felmérik a donor anyatej-ellátás helyzetét, az anyatejgyűjtő állomások működését annak érdekében, hogy a koraszülöttek csak kifejezetten egészségügyi okból, illetőleg szülői kérésre kapjanak tápszert. Az országos tisztifőorvos felkérést kapott továbbá, hogy a szakmai szabályok alkalmazásának következetes ellenőrzésével rendszeres szakfelügyeleti vizsgálatokkal segítse elő az ellátási egyenlőtlenségek csökkentését.

A válaszlevél tanúsága szerint az egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes Neonatológiai Tagozatától kért javaslatokat arra, milyen eszközökkel segíthető elő a gyermek- és családközpontú szemléletváltás a koraszülött intenzív ellátásban, valamint arra, hogy az intézményi kultúra és a tárgyi és eszközbeli feltételek figyelembe vételével milyen intézkedések szükségesek az ilyen család- és gyermekközpontú ellátás biztosításához. Az államtitkár azt is kezdeményezte, hogy határozzanak meg világos szakmai szabályokat, amelyek alapján egyértelműen megítélhető a koraszülött egészségi állapota alapján biztosítandó ellátási szint. Az érintett ellátóhelyek arra kaptak felkérést, hogy felmérjék koraszülött intenzív osztályaik jelenlegi helyzetét és javaslatot tegyenek a gyermek- és családközpontú ellátás biztosításához szükséges intézkedésekre.

Időközben a SE is a megoldás felé mutató intézkedésekkel válaszolt az ombudsmannak. A következő hónapokban bevezetik a szülők korlátozás nélküli látogatásának lehetőségét. Valamennyi újszülött intenzív osztályon és gyermekágyas részlegen új orvosszakmai irányítási rendszert állítottak fel az egységes családbarát és szakmai-ápolási elvek érvényesítésére. Koordinációs módszerekkel igyekeznek csökkenteni az újszülött intenzív osztály leterheltségét. Pályáznak egy, a dolgozók szemléletformálását segítő nemzetközi képzési programra annak érdekében, hogy a munkatársaik elsajátítsák azokat a kompetenciákat, amelyek révén bevonhatják a szülőket a koraszülöttek gondozásába. Az ápolt gyermekek igényeinek kielégítésére a SE saját anyatejgyűjtő állomást hoz létre.

Az alapvető jogok biztosa biztatónak tarja a kezdeményezéseket. Székely László egyúttal várja a minisztérium tájékoztatását az egyes felmérésekről, valamint az azok alapján kidolgozásra kerülő cselekvési és intézkedési tervekről, szakmai javaslatokról.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés